Nieuwe klacht van seksueel misbruik en identiteitsfraude tegen wielermanager Van Gansen: “Die man moet gestopt worden”

Nieuwe klacht van seksueel misbruik en identiteitsfraude tegen wielermanager Van Gansen: “Die man moet gestopt worden”

Print

De Ethische Commissie van de Internationale Wielerunie UCI wacht met een uitspraak in de zaak tegen de omstreden wielermanager Patrick Van Gansen. Er is immers een nieuwe (vierde) klacht ingediend, en die moet eerst worden onderzocht. Dat is bevestigd aan onze redactie. Van Gansen ontkent de aantijgingen.

Van Gansen kwam vorig jaar in opspraak nadat meerdere rensters van wielerploeg Health Mate Ladies Team hem beschuldigden van grensoverschrijdend seksueel gedrag. De Israëlische Esther Meisels, de Zweedse Sara Mustonen en de Franse Chloë Turblin dienden elk apart een klacht in bij de Ethische Commissie, die daarop een onderzoek startte tegen de Belgische ploegmanager.

Inmiddels is die procedure afgerond, zo bevestigde een woordvoerder aan Cyclingnews. “De Ethische commissie heeft de conclusies van de onderzoekers ontvangen en heeft een beslissing genomen. Er wordt evenwel gewacht met het doorsturen van het rapport naar de Disciplinaire Commissie omdat er een nieuwe klacht is ingediend door een atlete en dit moet worden onderzocht.”

De vierde renster die een klacht indiende had enkele jaren een relatie met Van Gansen. Ze maakte ook deel uit van zijn wielerploeg en werkte daarnaast deeltijds voor zijn bedrijf. Naar eigen zeggen legde ze niet eerder klacht neer uit vrees haar job te verliezen en in de hoop dat hij haar nog correct zou uitbetalen. Ze diende een klacht in bij de politie voor identiteitsfraude. Van Gansen zou de identiteit van de vrouw misbruikt hebben door onder meer haar e-mail te hacken en mails vanuit haar naam te versturen.

Dreigend

“Deze man moet gestopt worden”, zegt de (anonieme) renster aan Cyclingnews. “Dat is de reden waarom mijn gewezen teamgenoten klacht hebben ingediend en dit openbaar hebben gemaakt. Om andere en jongere rensters te waarschuwen. Vandaag zijn er nog altijd meisjes die zijn team willen vervoegen. Ik heb er spijt van dat ik dit niet eerder heb gedaan. Ik hoopte dat ik mijn job kon houden en zo wielrenster kon blijven terwijl ik op een afstandje van hem werkte. Maar hij betaalde me niet en werd meer en meer agressief en dreigend tegenover mij. Tot ik gedwongen werd om te vertrekken. Misschien ben ik te laat. Ik had vroeger naar buiten moeten komen.”

De anonieme renster getuigt ook over grensoverschrijdend seksueel gedrag en agressie. “Een van de redenen waarom ik nooit naar het hoofdkantoor van het team kwam was omdat als Patrick Van Gansen geen reden vond om op mij te roepen, hij mij zo veel mogelijk probeerde te knuffelen tijdens de werkuren. Hij zei steeds ‘ik word zo geil wanneer je bij mij bent’. Hij probeerde ons altijd te knuffelen en terwijl hij dat deed probeerde hij zo veel mogelijk intieme delen aan te raken. Het is moeilijk om hierover te praten en ik hoop dat geen enkele andere renster dit ooit nog moet meemaken.”

Van Gansen ontkent

Van Gansen heeft de aantijgingen altijd ontkend en liet eerder op zijn beurt weten een klacht wegens laster en eerroof te zullen indienen. Health Mate Ladies Team werd eind 2019 vanwege de affaire opgedoekt nadat de hoofdsponsor zich terugtrok. Van Gansen zei te willen verder doen in een andere structuur maar in 2020 staat zijn naam, zo achterhaalde Cyclingnews, bij de UCI nergens geregistreerd als teammanager.

Meer sportnieuws