Het centrum van Parijs, helemaal leeg. © Photo News

OVERZICHT. Deze Franse steden en departementen hebben lockdownmaatregelen van overheid nog verscherpt

Meerdere steden in Frankrijk verscherpen hun lockdownmaatregelen, nu de Fransen nog steeds te veel buiten komen ondanks de lockdownmaatregelen die de overheid heeft opgelegd om de verspreiding van het coronavirus in te dijken.

De Franse president Emmanuel Macron heeft op 16 maart aangekondigd dat in Frankrijk niet-essentiële verplaatsingen voor minstens twee weken verboden zijn. Meerdere lokale autoriteiten verscherpen die maatregelen verder om beter te strijden tegen het coronavirus.

Zo legt Nice een compleet uitgaansverbod op tussen 23 uur en de vroege uurtjes. De stad volgt zo het voorbeeld van gemeenten Vallauris en Menton, die vrijdagavond dergelijke avondklok hebben ingesteld.

Ook in de hoofdstad Parijs gelden strengere regels. Er zullen meer controles worden uitgevoerd in de treinstations en mensen mogen niet meer aan de oevers van de Seine zitten, terwijl de toegang tot de grasvelden van de Esplanade des Invalides en de Champ-de-Mars aan de Eiffeltoren beperkt wordt.

En ook het zwaar getroffen departement Haut-Rhin, in het noordoosten van het land, heeft de lockdownmaatregelen verstrengd omdat mensen de maatregelen die door de regering werden opgelegd niet naleven. Zo zijn parken, sportvelden en speelplaatsen zeker tot 15 april verboden terrein, net als wandelpaden en fietspaden, ook voor joggers en wielrenners. Volgens de nationale richtlijnen mogen mensen wel nog naar buiten als ze individueel gaan sporten.

De gezondheidszorg in het departement kan de stroom coronapatiënten niet aan. De luchtmacht haalt daarom zaterdag opnieuw patiënten op. Ze worden van Mulhouse naar Bordeaux gevlogen, melden Franse media. Het leger bouwt in Mulhouse een militair noodhospitaal op het parkeerterrein van een door patiënten overspoeld ziekenhuis.

Hoewel veel mensen de maatregelen van de overheid tegen het coronavirus nog niet volgen, heeft de aanpak van de crisis president Macron geen windeieren gelegd. Volgens een peiling voor televisiezender LCI steeg het vertrouwen in de president met 13 procentpunten tot 51 procent, terwijl hij te boek staat als een van de minst populaire presidenten uit de Franse geschiedenis.

In het noordoosten van Frankrijk liggen 1.550 coronapatiënten in het ziekenhuis. Alleen de regio Parijs is zwaarder getroffen door het virus. Frankrijk heeft meer dan 12.500 besmettingen geregistreerd. 450 patiënten zijn overleden.

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS