© Joris Herregods

Geen toegeving aan vakbonden rond adviesraad Gecoro

Het schepencollege keurt de nieuwe samenstelling van de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (Gecoro) goed. De vraag van de vakbonden om ook de plaatsvervanger aanwezig te laten zijn op deze commissie werd niet gevolgd.

svw

De adviesraad Gecoro telt zeventien leden en evenveel plaatsvervangers, onder wie tien deskundigen en zeven vertegenwoordigers van de maatschappelijke geledingen. Het gaat bij die laatste groep onder meer over de vakbonden, zelfstandigenorganisaties en het sociaal middenveld. Bij deze groep was ongerustheid over de nieuwe samenstelling van Gecoro, vooral dan over de inkrimping van het aantal leden.

Lees ook: Getalm met adviesraad ruimtelijke ordening verontrust middenveld

Elke vakbond had in de vorige samenstelling een eigen vertegenwoordiger, maar dat wordt teruggebracht naar één persoon die ook de anderen moet vertegenwoordigen. De eerste twee jaar gebeurt dat door het socialistische ABVV, gevolgd door het liberale ACLVB en de laatste twee jaar is het christelijke ACV aan de beurt.

Wim Penninkx, verbondssecretaris ACV Antwerpen, pleitte er begin deze week voor dat er samen met een vast lid ook een plaatsvervanger van de andere vakbond wordt toegelaten op de zitting. “Dat gaan we niet doen”, zegt Annick De Ridder (N-VA), schepen van Stadsontwikkeling. “Alleen het vast lid mag zetelen. Een plaatsvervanger is zoals het woord zegt een vervanger voor als het vast lid niet kan.”

De drie vakbonden gaan de volgende dagen hun gemeenschappelijk standpunt hierop bepalen. De nieuwe Gecoro komt later in het jaar samen.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER Annick De Ridder