© JAA

Voor het eerst sinds 1958 geen Hello! Schoten

Voor het eerst in 62 jaar zal de wereld deze zomer niet dansen in het park van Schoten. Hello! Schoten wordt afgelast. Dat maakte de organisatie vrijdagavond al bekend.

Jan Auman

Het voortbestaan van Hello! Schoten, vroeger gekend als het volksdansfestival, hing vorig aan een zijden draadje. Toen waren er financiële perikelen, maar de gemeente sprong het festival te hulp met een extra toelage van 20.000 euro en zo kon de 61ste editie toch plaatsvinden. Er kwamen 25.000 mensen kijken naar het altijd kleurrijke spektakel in de grote tent.

Na een geslaagde doorstart, met nogal wat vernieuwingen op het terrein, werd door de vele vrijwilligers, gastgezinnen en fans al uitgekeken naar de 62ste editie. Daarvoor waren ook al zes sterke groepen geboekt uit Colombia, Spanje, Turkije, Kosovo, India en China.Zij werden verwacht van 10 tot 17 juli.

© JAA

Visa en tickets

Dit keer zijn er geen financiële obstakels, maar is het coronavirus de spelbreker. “Er gelden wereldwijd steeds meer reisbeperkingen tussen landen, continenten en regio’s. We verwachten dat deze toestand zich niet snel zal oplossen”, aldus Marcel Vervoort, festivalorganisator.

“Dit leidt tot heel wat praktische problemen en onzekerheid voor zowel onze organisatie als voor de buitenlandse gasten die we hadden uitgenodigd. Zij staan op het punt om vliegtickets te boeken en de nodige visa aan te vragen. De kans dat dit allemaal tevergeefs zou gebeuren omdat we later alsnog moeten annuleren, is te groot. Daarom nemen we deze moeilijke beslissing tot afgelasting nu al.”

“Heel wat landen staan nog maar aan het begin van deze gezondheidscrisis”, vervolgt Vervoort. “Het lijkt ons steeds minder realistisch, laat staan medisch en moreel verantwoord, om begin juli vele mensen van over de hele wereld hier in Schoten samen te brengen in omstandigheden die we nu niet kennen of kunnen voorspellen.”

Hello! Schoten wilde zelf liever ook geen onnodige kosten maken voor de huur van materialen, licht en geluid. Die combinatie van factoren leidt nu tot uitstel van editie 62 want Marcel Vervoort en co zijn vastbesloten om in 2021 opnieuw een festival te organiseren. “Het blijft jammer natuurlijk. We hadden onze formule weer wat verbeterd met ons buitenpodium bij de tent en zo. En er stond een mooie samenwerking op til met de World Choir Games, het grootste koorevenement ter wereld. Het zal voor binnen zestien maanden zijn. We gaan de extra tijd gebruiken om alles nog beter voor te bereiden.”

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS