© rr

Productontwikkelaars werken op vraag van UAntwerpen dag en nacht aan productie van mondmaskers

Op de Universiteit Antwerpen werken twaalf productontwikkelaars dag en nacht aan de ontwikkeling van mondmaskers. “Samen met industriële partners proberen we tijdens deze coronacrisis een noodproductie op te zetten voor beschermingsmateriaal voor gezondheidswerkers”, klinkt het.

joro

Professor Erika Vlieghe (UZA/UAntwerpen) trok begin maart aan de alarmbel en meldde dat we in België op een groot tekort aan mondmaskers afstevenden. Ze hoopte een beroep te kunnen doen op de expertise van de universiteit om in eigen land alternatieven voor de geavanceerde FFP2- en FFP3-mondmaskers te ontwikkelen.

De opleiding productontwikkeling ging de uitdaging aan. De professoren Jouke Verlinden, Regan Watts en Stijn Verwulgen richtten samen met enkele doctoraatsstudenten de Antwerp Design Factory op.

© rr

Eventuele noodproductie

“We begonnen met een uitgebreide brainstorm”, vertelt Stijn Verwulgen. “Vervolgens begonnen we te experimenteren met HEPA-filters, 3D-printers en lasersnijders. Tijdens het proces bedacht ons team een aantal unieke oplossingen, vooral voor het ventiel om uit te ademen. Zo kwamen we tot een prototype, dat momenteel uitvoerig getest wordt, met ondersteuning van de mensen van het UZA, epidemiologen en microbiologen. Er wordt met man en macht gewerkt aan een plan voor noodproductie.”

“Ons team werkt zeven dagen op zeven aan het project, met de volle steun van de top van de universiteit”, zegt Jouke Verlinden. “Maar we kunnen ook op ontzettend veel externe hulp rekenen. Zo zaten we op een zondag samen met de bedrijven om het plan van aanpak te bekijken en we konden ook kosteloos gebruikmaken van hun diensten.”

Overleg met de overheid

De mondmaskers moeten vanzelfsprekend aan heel wat criteria voldoen. “Daarom zijn we ook in contact met het kabinet van minister De Block en met het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten”, zegt Regan Watts. “Indien nodig willen we mikken op een productiecapaciteit van 10 000 maskers per week.”

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS