Harde klap voor KV Oostende: overname gaat niet door

Foto: Isosport

Harde klap voor KV Oostende: overname gaat niet door

Print

De investeringsmaatschappij PMG ziet af van de overname van KV Oostende. Ondanks onderhandelingen met de investeringsmaatschappij Alychlo over bestaande schulden, alsook met nv Stadion omtrent de jaarlijkse huurprijs, werd geen overeenkomst gevonden. KV Oostende ziet zo haar proflicentie in het gedrang komen.

Midden januari sloten KVO en de Amerikaanse investeringsgroep PMG nog een principieel akkoord, wat even later ook leidde tot een ondertekende overeenkomst. Maar vanwege vertrouwelijke voorwaarden en lopende onderhandelingen met externe partijen, kon en mocht KVO niet communiceren over de inhoud van die overeenkomst. “We beseffen dat dit frustrerend kan zijn voor de fans, maar we respecteerden die voorwaarden om de deal zeker niet in het gedrang te brengen”, communiceert de club op haar site.

Pacific Media Group wou KVO overnemen, een kapitaalsinjectie doorvoeren en borg staan voor de schulden. Er was wel één voorwaarde: er moest een overeenkomst gevonden worden met Alychlo, een groep in handen van Marc Coucke, om de jaarlijkse huur van de tribune drastisch te doen dalen via een afbetalingsplan. Kostprijs: 1,2 miljoen euro. De Amerikanen zouden Coucke hooguit 500.000 euro per jaar willen betalen, maar Coucke blijft jaarlijks 600.000 tot 800.000 euro vragen.

Harde klap voor KV Oostende: overname gaat niet door
Komt het nog goed met KVO? Foto: Isosport

600 jeugdspelers in gevaar

Nu heeft de Amerikaanse investeringsmaatschappij de kustploeg dus op de hoogte gebracht dat ze afziet van de overname. “De investeerder heeft onderhandelingen gevoerd met de investeringsmaatschappij Alychlo over bestaande schulden, alsook met nv Stadion, de eigenaar van het stadion, omtrent de jaarlijkse huurprijs. De partijen zijn echter niet tot een overeenkomst gekomen”, klinkt het.

Ondertussen pakken de donkere wolken samen boven de club. “In deze harde coronatijden waarin ieders gezondheid primeert, besef ik dat voetbal slechts bijzaak is, maar dit is toch een harde klap, zowel voor mij persoonlijk als voor iedereen die de club een warm hart toedraagt. We werken echter wel naarstig en gedreven verder om de financiële toekomst van de club te garanderen en om uiteindelijk toch onze licentie te behalen. Dat moéten we doen voor alle medewerkers, supporters, sponsors en onze 600 jeugdspelertjes,” aldus voorzitter Frank Dierckens.

Alychlo ambieert nog steeds akkoord

Alychlo laat in een reactie weten dat het wél nog steeds in gesprek gaat met de investeerder. Beide partijen hebben de intentie tot een akkoord te komen, zodat de overname door PMG van KV Oostende kan doorgaan.

“Alychlo is nog steeds on speaking terms met de investeerder. Deze dialoog is de voorbije week nog intenser en constructiever geworden. Vanuit Alychlo werden significante financiële inspanningen gedaan”, luidt het. Alychlo, een van de vennootschappen van voormalig KVO-voorzitter en huidig Anderlecht-preses Marc Coucke, zegt de “zeer eenzijdige, gekleurde en vooral foutieve informatie die wordt verspreid over dit dossier” te betreuren.

“Vooreerst willen we duidelijk stellen dat Alychlo altijd heeft geprobeerd om het debat sereen rond de tafel te voeren en te komen tot een constructieve oplossing voor alle partijen”, benadrukt het bedrijf. “Toen maanden geleden duidelijk werd dat KV Oostende op zoek ging naar nieuwe investeerders, heeft Alychlo gesprekken aangeknoopt met een aantal potentiële kopers over de overname van de gebouwen en de aflossing van de openstaande schulden. Hiermee kwam Alychlo tegemoet aan de uitdrukkelijke vraag van KV Oostende én van de Oostendse burgemeester. Alychlo heeft zich tijdens deze gesprekken telkens positief en inschikkelijk opgesteld. Met een bepaalde partij was zelfs een sluitend akkoord bereikt die de club een correcte toekomst zou bieden. Ook nadat KV Oostende had gekozen om uiteindelijk in zee te gaan met de huidige kandidaat heeft Alychlo geprobeerd om alles in het werk te stellen om een akkoord met de nieuwe investeerder te vinden. Het bewust verspreiden van onwaarheden hebben deze onderhandelingen vanzelfsprekend bemoeilijkt.”

“In geen enkel geval kan Alychlo verantwoordelijk worden geacht voor de huidige problemen van KV Oostende die zijn ontstaan door bepaalde interne beleidskeuzes de voorbije maanden en jaren”, gaat het verder. “Alychlo heeft nog steeds, ondanks het moeizame proces, de intentie om met de investeerder tot een overeenkomst te komen, waarin alle partijen zich kunnen vinden. De beide investeringsgroepen zijn hiervoor hard aan het werk en wensen hierin verder de sereniteit te bewaren. Een correcte, sluitende overname is de enige juiste oplossing voor de toekomst van de club.”

Harde klap voor KV Oostende: overname gaat niet door
Foto: Photo News
Meer voetbalnieuws