© AFP

KAART. Hier zitten Belgen in buitenland vast door coronavirus: “Niet iedereen zal kunnen terugkeren”

Bij de start van de coronacrisis verbleven 27.000 Belgen in het buitenland. Minstens 4.000 onder hen ondervinden ernstige moeilijkheden om terug te keren, omdat landen het vliegverkeer naar Europa opschorten. “We moeten eerlijk zijn: voor sommigen zal het helaas niet mogelijk zijn om terug te keren naar ons land”, zegt minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR).

cel

OPROEP.

Zit jij vast in het buitenland en weet jij nog niet of en wanneer je terug naar België kan komen? Laat het ons weten via

. Vergeet zeker niet uw naam, telefoonnummer en woonplaats te vermelden.

* Marokko. Verbood op zondag 15 maart alle vluchten van en naar België. Op dat moment waren er nog 2.645 landgenoten aanwezig. 720 Belgen konden woensdag met vier vliegtuigen terugkeren, donderdag volgden nog eens 180 mensen. Voor de andere 1.745 wordt nog een oplossing gezocht.

* Egypte. Kondigde aan dat alle luchthavens op donderdag 19 maart gesloten worden, en dat alle vluchten daardoor geschrapt worden. Er zijn officieel nog minstens 865 Belgen aanwezig, al verblijven er waarschijnlijk bijna 3.000 landgenoten in Egypte. Touroperators proberen iedereen tijdig terug te halen.

* Dominicaanse Republiek. Sinds maandag 16 maart zijn alle vluchten van en naar Europa geschrapt, en dat gedurende één maand. Er zijn officieel nog minstens 300 Belgen op het eiland, al kunnen het er zelfs 1.000 zijn. TUI repatrieert klanten die een pakketreis afsloten. Wie enkel een ticket kocht, moet het zelf uitzoeken. België is van plan om met de hulp van Duitsland een aantal landgenoten op donderdag en vrijdag te repatriëren.

* Tunesië. Kondigde op woensdag 18 maart aan dat alle vluchten van en naar België geschrapt worden. Er zouden nog zo’n 200 Belgen in het land zijn. Wie het land toch binnenkomt, wordt eerst 14 dagen in quarantaine geplaatst.

* Filipijnen. In de streek rond de hoofdstad Manilla werd het hoogste alarmniveau afgekondigd tussen zondag 15 maart en dinsdag 14 april. De toegang wordt ontzegd voor vliegtuigen uit landen met een besmetting. De 100 Belgen die er nog zijn, getuigen dat het daardoor moeilijk is om nog uit het land te vertrekken. De studentes van de Erasmushogeschool konden op eigen kracht terugkeren. Een groep van 14 Belgen die vastzat op de luchthaven van Cebu, zou met de hulp van de Filipijnse autoriteiten het land kunnen verlaten.

* Oekraïne. Het land sloot op 15 maart de grenzen. ’s Anderendaags werd het vliegverkeer opgeschort. Eén Vlaams echtpaar ondervond moeilijkheden om naar België terug te keren, maar is ondertussen thuis.

* Senegal. In de nacht van woensdag op donderdag werd alle vliegverkeer naar zeven Europese landen opgeschort. Zo’n 150 Belgen konden net op tijd met een vliegtuig van Brussels Airlines terugkeren.

* Gambia. Hier is alsnog geen vliegverbod, maar ook daar ondervinden Belgen moeilijkheden om een vlucht te boeken. Twee studentes verpleegkunde ondervinden problemen om een vliegtuig te boeken. Brussels Airlines kondigde op donderdag aan dat ze een repatriëringsvlucht sturen.

* Rwanda. Ook dit land heeft op woensdag 18 maart alle vliegverkeer opgeschort. Er zijn geen vluchten naar België. Er wonen heel wat Belgen in Rwanda. De Belgische ambassade is er gesloten na dat een gastspreker besmet bleek met het coronavirus.

* Oeganda. Het land schrapte op woensdag 18 maart alle vliegverkeer van en naar 17 landen, waaronder België, voor 32 dagen.

* Namibië. Alle vluchten naar Europa zijn sinds zondag 15 maart geschrapt. Wie naar België wil, moet langs Angola of Zuid-Afrika. Minstens twaalf Belgen zitten in het land.

* Haïti. Alle vluchten van en naar Europa zijn sinds maandag 16 maart opgeschort. Drie medewerkers van de Vlaamse Ngo Cunina kunnen niet naar huis.

* Peru. Het land heeft op zondag 15 maart de noodtoestand afgekondigd. Het luchtruim is gesloten. Buitenlandse Zaken zoekt samen met de Peruaanse autoriteiten naar mogelijkheden om gestrande reizigers alsnog het land te doen verlaten. Drie Antwerpse toeristen, zeven vrijwilligers en een student uit Kessel-Lo zitten daardoor vast. “Iedereen denkt dat Europeanen het virus hebben gebracht”, zegt de student.

* Ecuador. De president riep al op donderdag 12 maart de sanitaire noodsituatie uit. Sinds maandag 16 maart zijn de buitengrenzen gesloten voor binnenkomend verkeer. De politie verhindert dat vliegtuigen uit Europa kunnen landen. Drie studentes van de Arteveldehogeschool zitten vast in Guayaquil, twee Belgen zitten vast op de Galapagoseilanden.

* Guatemala. Al op donderdag 12 maart is de toegang tot het grondgebied ontzegd voor vluchten vanuit Europa. Verschillende Belgen, waaronder twee jonge vrouwen, ondervinden daardoor problemen om een vliegroute naar huis te vinden. Alle vluchten vanuit Guatemala-city zijn volgeboekt.

* Diezelfde problemen om een vlucht te vinden zijn er ook voor andere Latijns-Amerikaanse landen als Argentinië, Chili, Bolivië, Colombia, El Salvador, Haïti, Honduras, Panama, Paraguay, Suriname, Uruguay en Venezuela.

MEER OVER Coronavirus

GRATIS CORONA NIEUWS