Ook Eurovisiesongfestival wordt uitgesteld door coronavirus

Foto: BELGAIMAGE

Ook Eurovisiesongfestival wordt uitgesteld door coronavirus

Print

Het Songfestival in Nederland wordt uitgesteld door het coronavirus. Dat is zopas beslist. Een nieuwe datum is er nog niet.

Het lag in de lijn van de verwachtingen maar nu is de knoop definitief doorgehakt. Het Eurovisie Songfestival, dat dit jaar in mei in Ahoy in Rotterdam zou plaatsvinden, is vanwege het coronavirus uitgesteld.

Dat heeft de organisatie, de Europese Radio Unie (ERU), woensdag bekendgemaakt. De liedjeswedstrijd verhuist van mei naar een nog nader te bepalen datum.

De ERU zegt geen enkel risico te willen nemen met de gezondheid van artiesten, medewerkers, fans en bezoekers. De drie organiserende Nederlandse omroeporganisaties (NPO/NOS/AVROTROS) en de gemeente Rotterdam hebben begrip voor de beslissing.

De organisaties zeggen dat “in deze buitengewone tijden garanties niet zijn te geven. Maar het is zowel voor de ERU, als voor NPO/NOS/AVROTROS, als voor de gemeente Rotterdam het meest logische scenario als het 65ste Eurovisie Songfestival op een ander moment alsnog in Nederland plaatsvindt.”

LEES OOK: Hooverphonic pareert kritiek op “saai nummer”: “Met eenvoud opvallen in bombast van het Songfestival”

De eerste halve finale waarin Hooverphonic met Release Me namens België aantreedt was voor 12 mei gepland, de tweede voor 14 mei en de finale op 16 mei.

De halve finales van de wedstrijd waren gepland op 12 en 14 mei en de finale zou plaatsvinden op 16 mei.

Hooverphonic toont begrip

De beslissing van de European Broadcast Union (EBU) om het Eurovisiesongfestival af te blazen, is te begrijpen en nodig in de huidige omstandigheden. Zo reageren de VRT en Hooverphonic woensdagnamiddag.

“De beslissing van de EBU is geen makkelijke beslissing om te nemen, maar wel één die nodig is in de huidige omstandigheden”, reageert Hans Van Goethem, woordvoerder van de openbare omroep. “De verdere details worden in de komende weken nog uitgewerkt door de EBU. Wij zullen met EBU, Hooverphonic en de collega’s van RTBF bekijken wat de gevolgen zijn van deze beslissing richting de editie van 2021.”

Hooverphonic vindt het heel jammer. “In de huidige situatie is de beslissing van de EBU perfect te begrijpen, want de wereldgezondheid en veiligheid gaan uiteraard voor. We wensen iedereen veel sterkte en willen vooral ook alle mensen bedanken die elke dag opnieuw hun eigen leven op het spel zetten om anderen te helpen”, aldus de groep

LEES OOK: al jouw vragen over de corona-lockdown beantwoord.
Wat is het coronavirus? Wat zijn de symptomen? Wat als je ziek bent? Wat betekent de 'lockdown light' in België?
Overheidscommunicatie over het coronavirus raadpleeg je hier.

Blijf als eerste op de hoogte van corona-updates in België en Antwerpen.
Download de GVA nieuwsapp.