Het coronapunt aan het AZ Sint-Maarten. © Stijn Festraets

Mechelse huisartsen openen coronapunt voor triage patiënten: “Je eigen dokter verwijst je door”

Aan de spoedafdeling van het AZ Sint-Maarten in Mechelen opent woensdagmiddag een coronapunt voor de triage van patiënten met symptomen van het virus. De onderzoekspost is een initiatief van de huisartsenkring Dijle en Nete en zieken kunnen er terecht na doorverwijzing van hun huisarts.

Sven Van Haezendonck

In de garage waar normaal de 112-ambulances en de mug staan, heeft de huisartsenkring een soort veldhospitaal ingericht. Het is niet de bedoeling dat mensen op eigen initiatief naar daar afzakken. “Wie klachten heeft, belt eerst naar zijn of haar huisarts. Die beoordeelt dan of de patiënt thuis kan blijven, of dat verder onderzoek aangewezen is. Je eigen dokter verwijst je dus door”, vertelt dokter Stijn Festraets, wachtcoördinator.

Voor verder onderzoek komen de patiënten dan terecht in het nieuwe coronapunt. “Hier kan een huisarts een patiënt op een veilige manier zijn onderzoek uitvoeren. We besparen materiaal omdat we met één masker meer mensen kunnen onderzoeken dan in onze eigen praktijk en we ontlasten de spoedafdelingen waar zwaar zieke patiënten worden opgevangen”, legt Festraets uit. Alle huisartsen van Mechelen, Bonheiden, Sint-Katelijne-Waver en Zemst werken mee in de post. Telkens met twee verzorgen ze er de permanentie, maar dat aantal wordt opgetrokken als de noodzaak er is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Coronavirus