Aangeboden door Edialux

© Shutterstock.com

Buxusmotten, rupsen, kevers of andere plaaginsecten in je tuin? Zo los je het zelf op!

Een mooie, gezonde tuin vraagt aandacht en bescherming. Daarom treed je liever snel op tegen naaktslakken, motten, kevers, rupsen en andere plaaginsecten. Daar hoef je vandaag in de meeste gevallen niet langer professionele hulp voor in te roepen en belangrijker nog: het kan op een milieuvriendelijke manier.

Die ooit zo mooie tuin
Het ene jaar geniet je nagenoeg moeiteloos van een mooie tuin. Op wat grasmaaien en onkruid wieden na heb je er geen omkijken naar. Het andere jaar dreigen buxusmotten je haag tot een bruine schim te transformeren, vreten colorado- of taxuskevers je planten- en moestuin kaal, of krioelt het plots van de naaktslakken, rupsen of andere plaaginsecten in je tuin. Vaak heb je dat vrij snel in de gaten, maar wat doe je eraan? Professionele hulp inschakelen is voor velen een kostelijke stap te ver. Zeker voor wie een relatief kleine tuin heeft.

Stap 1: blijf alert
Van zodra de winter op zijn einde loopt, maak je er een wekelijkse gewoonte van om je gazon op plekken te controleren waar het gras zichtbaar minder hoog opschiet. Check je planten en moestuin op aangevreten bladeren of zwakke neerbuigende stengels. Andere alarmsignalen: verdachte stipjes, groepjes larven en verkleuring of verdorring die ongewoon is voor het seizoen. Controleer daarbij zeker ook de onderkant van de bladeren. Hoe sneller je een probleem vaststelt, hoe sneller je kunt ingrijpen voor de plaaginsecten hun naam kunnen waarmaken.

Stap 2: identificeer de dader
Je zou versteld staan van het aantal verschillende plaaginsecten en andere boosdoeners die het op het gras, bloemen, planten en moestuin voorzien hebben. Iedereen herkent naaktslakken en rupsen, maar wie ziet het verschil tussen een colorado- en een taxuskever? Wie kent het verschil tussen de larven van het ene plaaginsect en het andere? En waarschijnlijk heb je nog nooit van emelten of engerlingen gehoord. Elke plaag vraagt een aparte aanpak en bestrijdingsmiddel. Trek gerust het internet op, leg een foto voor aan je speciaalzaak of lees er deze lijst op na.

Stap 3: ga in de tegenaanval
Eenmaal je de vijand geïdentificeerd hebt, kun je je gepast bewapenen. Er bestaat een brede waaier aan producten en bestrijdingsmiddelen die zich veilig en zonder technische kennis of handigheid laten inzetten. Laat je daarbij goed informeren over de periode waarin je dat doet, of je de beestjes zelf moet viseren, de planten of de bodem, en of de buitentemperatuur een rol speelt. Soms doe je het best op een bewolkte dag of dient ook de onderzijde van je planten behandeld te worden. In het ene geval volstaat een eenmalige behandeling, in het andere is een tot twee weken later een tweede behandeling aanbevolen.

De ecologische factor
Je vindt in tuincentra en de speciaalhandel heel wat producten om zelf je tuin van plaaginsecten te bevrijden. Met vandaag ook steeds meer ecologisch verantwoorde opties. Zo doen alsmaar meer milieubewuste tuiniers beroep op de zogenaamde nematoden. Dat zijn microscopisch kleine aaltjes die de plaaginsecten van binnenuit aanvallen. In het geval van de Nema T-Bags uit het Ecologic-gamma van Edialux doen die dat zonder de planten zelf te verzwakken en zonder gevaar voor vogels en andere dieren die je wel graag in je tuin ontvangt.
 

Je tuin beschermen tegen plaaginsecten?
Ontdek hier meer over de ecologische manier van de nieuwe Nema T-Bags »