Aangeboden door Edialux

© Shutterstock.com

Aaltjes, de nieuwe, makkelijke én ecologische bescherming van je tuin tegen plaaginsecten

De redders van je gazon, planten- of moestuin zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet ziet. Tegelijk zijn ze efficiënt genoeg om je te bevrijden van buxusmotten, rupsen, schadelijke kevers en andere plaaginsecten. Dat alles ook nog eens zonder schadelijke impact op het milieu!

Eindelijk een alternatiefWie zijn tuin belaagd zag door rupsen, schadelijke kevers, motten of andere plaaginsecten, was lang beperkt tot twee opties: de boosdoeners te lijf gaan met chemische insecticiden of een professionele (dure) verdelger inschakelen. Vandaag is er gelukkig een alternatief dat je die klus zelf én op een ecologisch verantwoorde manier laat klaren. Dat alternatief heet nematoden, oftewel aaltjes.

Aaltjes doen het werkNematoden zijn microscopisch kleine aaltjes die de boosdoeners in je tuin efficiënt en op een ecologisch verantwoorde manier bestrijden. In tegenstelling tot sommige parasitaire aaltjes die je planten behoorlijk kunnen verzwakken, zijn de nieuwe en betere aaltjesvarianten totaal onschadelijk voor planten en zelfs voor andere dieren die zich met de plaaginsecten voeden. Een volledig natuurlijk bestrijdingsmiddel dus, zonder negatieve impact op het milieu.

Snel en makkelijkDie aaltjes zitten meestal in een verpakking die je in water onderdompelt. Dus geen gedoe met afmeten. Met dat water besproei je vervolgens zonder wachtperiode je planten of bodem. Er bestaan speciale sproeisystemen voor een optimale verspreiding, maar het kan vaak ook gewoon met een gieter. Begin met de zones die het meeste schade vertonen, maar besproei ook die plekken waar je de aanwezigheid van plaaginsecten vermoedt. Voor het beste resultaat kies je een bewolkte dag uit en sommige tuinplagen vereisen een tweede behandeling.

Hoe werkt het?Bij bodembehandeling dringen de aaltjes de grond in waar ze op zoek gaan naar hun voedsel, zoals bijvoorbeeld engerlingen, emelten, larven van taxuskevers, slakken, … Bij plaaginsecten op planten dringen ze via rechtstreeks contact larven binnen. Die vreten ze vervolgens van binnenuit op en leggen er hun eitjes in. Na twee tot zes weken is er dan de volgende generatie aaltjes die opnieuw zijn werk doet, net zo lang er plaaginsecten zijn. Is de plaag uitgevaagd, dan verdwijnen vanzelf ook de aaltjes.

Een aaltje voor elk probleemMeestal is de ene variant van die aaltjes beter geschikt om bepaalde plaaginsecten aan te pakken dan andere. Twijfel je bij de precieze aard van de boosdoener, check dan even op het internet of neem een foto en leg ze voor aan een verkoper in je tuincentrum of speciaalzaak. Die kan je dan de juiste aaltjes aanraden. Zo komen de nieuwe Nema T-Bags uit het Ecologic-gamma van Edialux in vier verschillende varianten. Samen goed voor de bestrijding van een waaier aan plaaginsecten. Elke verpakking is goed voor twee behandelingen en in tegenstelling tot traditionele aaltjes kun je ze tot zes maanden ongekoeld bewaren.

Je tuin beschermen tegen plaaginsecten?Ontdek hier meer over de ecologische manier van de nieuwe Nema T-Bags »