Kelly en Bram Drexeler van Vin’Otaire. Een vijfjarig bestaan in mineur. © MU

Wijnboetiek zou willen vieren, maar kan niet: “Als het moet, doen we verder achter gesloten deuren”

Vin’Otaire, de wijnboetiek van Bram Drexeler en Kelly Verbergt in Zandhoven, zou normaal op 1 en 2 april haar vijfde verjaardag vieren. Dat tuinfeest met de klanten valt nu in het water. Ook het opendeurweekend en de lenteproeverij op 20 en 21 maart gaan niet door. “We blijven voorlopig wel open, in het slechtste geval werken we achter gesloten deuren, zodat mensen zeker nog de wijnen voor hun communie- en lentefeesten kunnen blijven kiezen. Nu iedereen in de tuin gaat werken, zullen mensen misschien ook wel zin hebben om thuis een glaasje goede rosé te drinken.”

Voor Vin’Otaire is ook de hele verkoop aan de horeca stilgevallen. “We leven niet alleen mee met onze restaurateurs, maar ook met onze wijnboeren in heel Europa. Maart is steeds de eerste maand van het jaar waar alle nieuwe wijnen van jaargang 2019 worden geproefd, besteld en aangekocht. We voelden de bui al hangen toen Prowein Dusseldorf 2020, de grootste wijnbeurs van heel de wereld, niet kon doorgaan. Wijnboeren zien een groot deel van hun verkoop als een kaartenhuisje in elkaar duiken.”

Kelly roept iedereen op om naar de kleine detailhandel te blijven komen. “We stuurden een nieuwsbrief naar 3.000 klanten, zodat de klant op afspraak kan komen winkelen. We hopen dat ze nu niet massaal hun wijn in de supermarkten gaan kopen. Maar we zijn er vrij gerust in dat mensen voor communiefeesten en lentefeesten toch liever naar de detailhandel stappen.”