Paul Vivet tijdens zijn persconferentie op maandag. © Jan Van der Perre

Stadsgids sterft vijf dagen na emotionele persconferentie

In het Heilig Hartziekenhuis van Lier is Paul Vivet uit Kessel (Nijlen) zaterdagavond overleden. De 74-jarige stadsgids stond maandag nog de pers te woord tijdens een persconferentie over de mysterieuze wapenschilden in de Spaanse kapel.

Bert Provoost

Paul Vivet was al enkele jaren ziek en verbleef op de palliatieve afdeling van het Heilig Hartziekenhuis. Hij wist dat zijn tijd zeer beperkt was, daarom gaf hij in samenwerking met de stad Lier maandag nog een persconferentie om het resultaat van zijn werk voor te stellen en een oproep te doen. Met de hulp van de mensen van Wensambulance Volimus vzw werd hij nog tot aan het stadhuis op de Grote Markt gebracht. De verplaatsing was zwaar voor hem, maar eens hij binnen was, sprak hij het talrijk opgekomen publiek nog vol enthousiasme toe.

Hij vertelde er dat hij tijdens zijn opleiding tot stadsgids gefascineerd raakte door de Spaanse gouverneurs die in Lier de plak hebben gezwaaid. In de Sint-Jacobskapel, of Spaanse kapel, op de Grote Markt hangt een groot fresco met hun wapenschilden. “Maar niemand kon me precies zeggen welke naam bij welk wapenschild hoort. Daarom heb ik zo’n vier jaar geleden het plan opgevat om dat te onderzoeken, tussen de behandelingen door. Ik ontbreek nog het verhaal achter vier wapenschilden en zal niet meer de tijd hebben om dat werk zelf af te maken. Daarom hoop ik dat de stad dit verder zal laten onderzoeken”, zei hij.

Gerust gemoed

De stad beloofde hem toen om niet te rusten tot de laatste puzzelstukjes van de wapenschilden op de juiste plaats zouden liggen, in samenwerking met de Spaanse ambassade en andere specialisten. “Dat antwoord geeft me gemoedsrust. De oplossing zal ik niet meer kunnen weten. Maar dat ik nu zeker weet dat het allemaal niet voor niets is geweest, daar ben ik heel blij om. Ik kan met een gerust gemoed sterven”, zei Paul Vivet na afloop.

De Kesselaar werkte jaren voor het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds. Daarna werd hij nog OCMW-voorzitter in Nijlen voor de partij Nijlen & U. Na zijn pensionering begon hij nog aan een opleiding als stadsgids in Lier. In 2011 leidde hij de reporters van het VRT-programma Man Bijt Hond ook nog een week lang rond in Kessel, voor de rubriek Het Dorp.

Van Paul Vivet wordt vrijdag in zeer beperkte kring afscheid genomen. Slechts een handvol naasten kunnen door de coronamaatregelen aanwezig zijn.

Wie de stad wil helpen om het werk van Paul af te maken, kan zich nog steeds melden op toerisme@lier.be.

© Jan Van der PerreMEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio