Mechelse horeca gevrijwaard van specifieke taksen na coronavirus

Cafés en restaurants, zoals hier op de Vismarkt, hoeven voor een maand geen specifieke belastingen te betalen. Foto: Stijn Van de Sande

Mechelse horeca gevrijwaard van specifieke taksen na coronavirus

Print
Mechelen -

De stad Mechelen onderneemt verdere acties na de verstrengde maatregelen door de federale overheid. De eerder ingevoerde stappen zijn verlengd tot en met vrijdag 3 april. Zo zal de horeca voor minstens een maand geen specifieke taksen moeten betalen.

Het regent afgelastingen en sluitingen in de stad Mechelen. Zo zal het Huis van de Mechelaar openblijven, maar is de dienstverlening aangepast. “We vragen de burger zo veel mogelijk de digitale aanvragen te gebruiken en enkel voor noodzakelijke aanvragen een afspraak te maken”, oppert het stadsbestuur.

De Shopping Shuttle is vanaf zaterdag niet langer beschikbaar, en dit tot en met 3 april. Het Warm Welkomweekend van 27 tot 29 maart is afgelast. Om de lokale ondernemers te ondersteunen, stelt de stad Mechelen hotels, cafés, restaurants en handel vrij van specifieke taksen. De vrijstelling gaat in voor minstens een maand.

Publieke functie valt stil

De stad verzekert dat alle parken en tuinen openblijven. De geplande activiteiten in het Tivolipark gaan wel niet door. Buiten de stadsgebouwen die sinds donderdag het nieuws kregen dat ze moesten sluiten, wordt ook de artistieke werkplek voor jongeren H30 aan die lijst toegevoegd. In deze gebouwen valt de publieke functie stil, maar de dagelijkse werking blijft operationeel.

Stedelijke activiteiten waar tickets voor zijn verkocht, krijgen zo snel mogelijk een nieuwe programmatie. Wanneer dit niet mogelijk is, zullen de tickets worden terugbetaald.

Tot slot reikt het stadsbestuur een helpende hand aan kwetsbare doelgroepen. De dienst sociaal beleid moedigt solidariteit onder de burgers aan. Zo roepen burenkaartjes, verspreid door vrijwilligers en gemeenschapswachten, op om extra aandacht te geven aan kwetsbare buren. Verder is een overleg gepland met de Mechelse restaurants en cafés om voedseloverschotten te bedelen voor wie het nodig heeft.

www.mechelen.be/coronavirus

LEES OOK: al jouw vragen over de corona-lockdown beantwoord.
Wat is het coronavirus? Wat zijn de symptomen? Wat als je ziek bent? Wat betekent de 'lockdown light' in België?
Overheidscommunicatie over het coronavirus raadpleeg je hier.

Blijf als eerste op de hoogte van corona-updates in België en Antwerpen.
Download de GVA nieuwsapp.