De lift van de Sint-Annatunnel aan Linkeroever zal zeker nog tot half mei gesloten blijven. © Dirk Kerstens

Lift voetgangerstunnel nog tot zeker half mei buiten dienst

De lift van de Sint-Annatunnel aan de zijde van de Linkeroever is sinds dinsdag buiten dienst en dat zal nog wel even zo blijven. Door problemen met één van de liftkabels zal de lift nog zeker tot half mei buiten gebruik zijn. De grote renovatie van de liften zou in het najaar moeten aanvatten.

joro

De oorzaak van de ellende is een verzwakte ophangkabel van de liftkooi. “Om de veiligheid van de gebruikers en de integriteit van de installatie te waarborgen is besloten om de lift buiten dienst te stellen en de kabel en het ophangsysteem te inspecteren”, zo stelt Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Omdat de kabels van de lift op rechteroever dezelfde leeftijd hebben zullen deze kabels ineens ook vervangen worden. AWV zal nu een aannemer aanstellen om de werken zo snel mogelijk uit te voeren.

AWV mikt nu op half mei om de vervanging van de kabels in beide liften rond te hebben. De lift op Linkeroever blijft al die tijd buiten dienst. De lift aan de rechteroever blijft functioneren behalve enkele dagen tijdens de werkzaamheden zelf. De roltrappen op linkeroever zullen tijdens die periode 24/24u in dienst gesteld worden.

Renovatie in het najaar

Om de storingen en defecten aan de liften van de Sint-Annatunnel grondig en duurzaam aan te pakken, bereidt het Agentschap Wegen en Verkeer een omvangrijk renovatieproject voor. Zo zullen de liften volledig gemoderniseerd worden, met respect voor het beschermd karakter van de installaties. Die renovatiewerken hadden normaal gezien al eerder moeten aanvatten, maar er werd tot nu toe geen geschikte aannemer gevonden die het complexe werkje op zich wilt nemen.

AWV heeft daarop beslist om de opdracht te herzien en een nieuw bestek uit te schrijven met een uitsplitsing van verschillende opdrachten om de kans op het vinden van een geschikte aannemer te vergroten. Als alles goed gaat kan er dan in de zomer een aannemer gegund worden. Vervolgens moeten de renovatiewerken kunnen starten in het najaar.

MEER OVER Mobiliteit stad & rand

werfnieuws

factcheck mobiliteit

DE TEST

ERGENS ANDERS, BETER?