Alle activiteiten voor het openingsweekend van Turnova zijn afgelast. © BERT DE DEKEN

OVERZICHT. Resem aan activiteiten en evenementen afgelast in Kempense regio

Het coronavirus laat zich hard voelen. Heel wat gemeentelijke diensten in de Kempense regio blijven zeker tot het einde van de maand gesloten, concerten en theatervoorstellingen gaan niet door en ook alle sportwedstrijden worden afgelast. Wij zetten de belangrijkste maatregelen en afgelastingen op een rijtje.

ho, bvdl, mto, ram, ema

Arendonk

Alle evenementen en groepsactiviteiten zijn verboden, voorlopig tot en met 31 maart. Ook het zwembad en jeugdhuis ’t Onkrooid sluiten de deuren tot die datum. De opening van het lokaal dienstencentrum ­Durgebont van zaterdag 14 maart is uitgesteld. Het kunstenevenement Boeken & Koeken van zondag 15 maart wordt verplaatst naar een latere datum.

Balen

De kermis en jaarmarkt van 28 tot 30 maart gaan niet door. Alle niet-noodzakelijke indoorevenementen (fuiven, toneel) worden verboden tot minstens 3 april. Alle activiteiten van de gemeente en OCMW werden geannuleerd. Ook de Strong Viking Trail Run van zaterdag 14 maart wordt afgelast.

Beerse

Het sportcentrum ’t Beerke, inclusief het zwembad, en polyvalente hal De Pegger in Vlimmeren hebben donderdagmiddag de deuren gesloten tot en met zaterdag 4 april. Alle activiteiten die in de gebouwen van het lokaal bestuur plaatsvinden, worden tot en met zondag 15 maart afgelast. Zo is de turnshow van turnkring Olympia in gemeenschapscentrum ’t Heilaar van zondag 15 maart geannuleerd. Ook de carnavalkermis op het Kerkplein van dit weekend gaat niet door. Het concert van de Johannespassie door InCanto Vocale op zondag 22 maart in de Sint-Lambertuskerk in Beerse is geannuleerd.

Dessel

Het Superball in Witgoor van zaterdag 14 maart kan niet doorgaan. De organisatoren bekijken de mogelijkheden nog om het evenement op een andere datum te laten plaatsvinden.

Geel

Burgemeester Vera Celis (N-VA) besliste om alle activiteiten, evenementen en bijeenkomsten die zowel binnen als buiten plaatsvinden, te verbieden. Dit verbod gaat in vanaf vrijdag 13 maart tot en met zondag 29 maart. Alle voorstellingen in cultuurcentrum de Werft gaan niet door of worden uitgesteld. Zaal De Waai sluit in deze periode haar deuren. Alle sporthallen en -terreinen worden gesloten, de scholen kunnen hun eigen infrastructuur wel blijven gebruiken. Het zwembad wordt ook gesloten. De dinsdag- en zaterdagmarkt worden in deze periode geannuleerd. Alle overleg- en infovergaderingen met inwoners en externe partners die niet noodzakelijk zijn om de dienstverlening te garanderen, worden uitgesteld naar een latere datum. Alle overige stedelijke activiteiten en workshops worden geannuleerd. Alle activiteiten van verenigingen en externe organisatoren zijn verboden, waaronder de carnavalstoet in Winkelomheide, sporttrainingen en -wedstrijden en spaghettidagen. Voor de Palmenmarkt is nog geen definitieve beslissing genomen.

Carnavalsvereniging De Heiknuiters uit Geel-Winkelomheide deelde met spijt in het hart mee dat het carnavalsweekend is afgelast. Zaterdag 14 maart zou de grote carnavalstoet door de straten van Winkelomheide trekken, met aansluitend een groot carnavalbal. Op zondag 15 maart was het traditionele kinderbal gepland.

Grobbendonk

Het Kempens Wielermuseum sluit de deuren voor het publiek tot 19 april. Alle geplande evenementen worden afzonderlijk bekeken door de dienst noodplanning. Grote indoor evenementen zijn niet toegestaan. Initiatieven waar veel kinderen of ouderen aan deelnemen, kunnen uit voorzorg geannuleerd worden. De donderdagmarkt zal doorgaan.

Herentals

Alle stedelijke evenementen van vrijdag 13 maart zijn geannuleerd. Het gaat onder meer om Herentalse Helden in zaal ’t Hof, Comedy Night in het jeugdhuis, de opening van De Cirkel, het Metropoolconcert in de Chapelle en Nief Talent in het jeugdhuis. Mogelijk worden ze verschoven naar een nieuwe datum. De stad raadt organisatoren aan om activiteiten of evenementen te schrappen of uit te stellen. Zo stelt serviceclub Lions De ­Lakenpoortse het geplande optreden van het Hertals Zeemanskoor in de Sint-Jan-de-Doperkerk op de Molekens van zondagmiddag 15 maart uit naar zondag 25 oktober. Tickets blijven geldig. De vrijdagmarkt gaat wel door.

Herenthout

Wijkhuis ’t Lindehofke is nog gesloten tot en met maandag 13 april.

Herselt

De gemeente sluit alle gemeentelijke zalen uit voorzorg. Alle activiteiten en evenementen zijn tot minstens 3 april verboden. De gemeentelijke dienstverlening blijft wel verzekerd.

Hoogstraten

Sportoase Stede Akkers sluit de deuren tot en met 31 maart. Alle activiteiten van het gemeenschapscentrum worden dit weekend opgeschort. Evenementen en activiteiten waarbij een groot aantal mensen uit de meest kwetsbare groep, vooral ouderen, samenkomen, moeten uitgesteld of geannuleerd worden. Evenementen en activiteiten waarbij een minder grote groep dan 1.000 mensen wordt verwacht, mogen van de stad doorgaan, maar voorzichtigheid is sterk aangewezen.

Kasterlee

De gemeente vraagt om zo weinig mogelijk naar het gemeentehuis, het sociaal huis en de bibliotheken te komen. De voorstellingen van de musical van de gemeentelijke basisschool De Vlieger gaan net als donderdag ook vrijdag 13 maart niet door voor het publiek in het ontmoetingscentrum. Het accordeon­weekend van Alte Kameraden in zaal Ligahof in Lichtaart is ook opgeschort. De fuif ‘Drink around the world’ van KLJ Tielen van zaterdag 14 maart is geschrapt.

Laakdal

Het oudercomité van basisschool De Wijngaard in Veerle (Laakdal) verschuift de achtste editie van de ‘En toen was het stil’-quiz van zaterdag 14 maart naar een latere datum. De gemeentelijke basisschool van Eindhout annuleert haar jaarlijkse ontbijtbuffet van zondag 15 maart. Ook de sleep-in in de bibliotheek van dit weekend is afgelast.

Lille

Het sportcentrum Balsakker in Lille en turnzaal Brulens in Gierle zijn tot en met 3 april gesloten. Alle activiteiten in de sportcentra worden geannuleerd. De gemeente schrapt ook alle evenementen die ze zelf mee organiseert, zoals het onthaal van de nieuwe inwoners, het startevenement Ondernemend Lille, films in de bib en de workshops Kerk als dorpsknooppunt in Poederlee. De gemeente vraagt organisatoren om indoor evenementen uit te stellen. De personeelsleden van de gemeente moeten zo veel mogelijk van thuis uit werken.

Meerhout

De gemeente Meerhout blaast het eigen seniorenevenement voor tachtigplussers op 2 april af. Mogelijk wordt dit op een latere datum hernomen. De jeugdboekenweek in de gemeentelijke bibliotheek in Meerhout is geannuleerd.

Merksplas

De gemeente sluit tot 31 maart de deuren van sportcentrum ’t Hofeind, fuifzaal ’t Hofeind, jeugdcentrum Spelewei, de Kapel en open schuren van Merksplas-Kolonie, de voetbalaccommodatie van Merksplas-Kolonie en gemeenschapscentrum De MARc/kT.

Mol

Burgemeester Wim Caeyers (CD&V) heeft beslist om alle gemeentelijke activiteiten, evenementen en vergaderingen te annuleren. Deze maatregel gaat in vanaf vrijdag 13 maart tot en met vrijdag 3 april. Alle voorstellingen van cultuurcentrum ’t Getouw in deze periode zijn tijdelijk buiten werking gesteld, net als alle gemeentelijke sporthallen. Alle overleg- en infovergaderingen met inwoners en externe partners zijn uitgesteld naar een latere datum. De werking van het Verkeerseducatief Centrum op de Molderdijk is tijdelijk stopgezet. Ook de subtropische zwembaden EuroParcs Resort De Kempen en Sunparks Kempense Meren in Mol zijn tot en met dinsdag 31 maart gesloten. In het provinciaal domein Zilvermeer zijn toeristische overnachtingen niet meer mogelijk tot eind maart.

Olen

Het lokaal bestuur bekijkt alle evenementen afzonderlijk. De lokale markten kunnen voorlopig blijven doorgaan.

Oud-Turnhout

Alle activiteiten, evenementen en wedstrijden in de gemeente zijn afgelast, ongeacht het aantal deelnemers.

Ravels

De gemeentelijke sportinfrastructuur blijft minstens tot zondag 15 maart dicht. Ook de hondenshow Schaal der Kempen mag dit weekend niet plaatsvinden in deelgemeente Weelde.

Retie

Het gemeentebestuur heeft beslist om verscheidene evenementen dit weekend af te gelasten. Het gaat onder meer om de zettersprijskamp van De Goudkarper op vrijdag 13 maart, het lenteconcert van De Heidegalm zaterdag en de mosselfeesten van basketbalclub Campinia van zondag en maandag. De jaarmarkt en de kermis gaan dit weekend wel door.

Rijkevorsel

Alle indoorevenementen worden tot 31 maart geannuleerd of uitgesteld. Ook de Halfvastenstoet van zondag 22 maart rijdt niet uit. Mogelijk verhuist de stoet naar een latere datum. Alle concerten in zaal De Singer in maart zijn geannuleerd of uitgesteld.

Turnhout

Alle activiteiten, evenementen en wedstrijden in de stad zijn afgelast, ongeacht het aantal deelnemers. Ook culturele verenigingen, jeugdverenigingen en sportclubs moeten hun bijeenkomsten, activiteiten en trainingen annuleren. Alle activiteiten voor het openingsweekend van Turnova zijn afgelast. De winkels blijven wel open en zullen een beperkt aanbod aan kleinschalige animatie voorzien voor het shoppingweekend. Fuiven in zaal Futur zijn geannuleerd. Cultuurhuis de Warande sluit de deuren en annuleert alle voorstellingen. De antiek- en curiosamarkt op zondag is afgelast.

De sporthal en het zwembad sluiten de deuren. De dienstencentra zijn gesloten tot en met 13 april. In de woonzorgcentra geldt een volledig bezoekverbod tot en met 19 april. Het stadsbestuur annuleert alle niet-noodzakelijke vergaderingen: geplande bewonersvergaderingen zijn afgelast, commissie- en gemeenteraadsvergaderingen worden verkort in tijd en tot een zo beperkt mogelijke agenda herleid. In de stedelijke scholen zijn excursies afgelast of uitgesteld. Het verjaardagsfeest van de stedelijke basisschool in de Warandeschouwburg is geannuleerd. De cinemazalen van het bioscopencomplex UGC in Turnhout moeten de deuren sluiten tot en met 31 maart. De horecazaken en de bowling in het gebouw blijven wel open.

Alle evenementen zijn gescreend. Bepaalde initiatieven zijn uit voorzorg geannuleerd, zoals de Lammetjesdag van Natuurpunt zondag.

Vosselaar

Sporthal Diepvenneke is tot 5 april gesloten. Alle openbare activiteiten die binnen plaatsvinden, zijn afgelast. Zo zijn de ­spaghettidag van volkskunstgroep Dophei en de ontbijtacties van de scholen Heilig Graf en Centrum en van korfbalclub Vosko van zondag 15 maart geannuleerd. Ook de Retroparty van zaterdag 21 maart met een optreden van de Bonanza’s in de gemeentehal is afgelast.

Westerlo

Sportpark De Beeltjens, het zwembad, de bib, projecthuis De Dreef en de Zoerla zijn vanaf vrijdag 13 maart dicht voor bezoekers en klanten. Het gemeentehuis en de sociale dienst van het OCMW blijven bereikbaar. Alle niet-noodzakelijke activiteiten en evenementen van het lokaal bestuur, verenigingen en organisaties in Westerlo zijn tot en met vrijdag 3 april verboden.

MEER OVER Blikvangers Kempen