Het Hof van Busleyden in Mechelen sluit de deuren tot eind maart. © RR

OVERZICHT. Evenementen afgelast, musea en bibliotheken gesloten in regio Mechelen

Het coronavirus laat zich hard voelen. Heel wat gemeentelijke diensten in onze regio blijven zeker tot het einde van de maand gesloten, concerten en theatervoorstellingen gaan niet door en ook alle sportwedstrijden worden afgelast. Wij zetten de belangrijkste maatregelen en afgelastingen op een rijtje.

Stijn Van de Sande

Mechelen

In Mechelen zijn alle dorps- en wijkhuizen en lokale dienstencentra voorlopig gesloten. Er worden wel nog maaltijden aan huis geleverd. Het Huis van de Mechelaar, het Sociaal Huis, de balie van het Schepenhuis en het politiecommissariaat blijven open. Heel wat andere plaatsen sluiten wel de deuren tot eind deze maand. Het gaat onder andere om bibliotheek Het Predikheren, de Sint-Romboutstoren, museum Hof van Busleyden, feestzalen zoals De Loods en het Stadsarchief. Ook Technopolis sluit tijdelijk de deuren. “Van zodra we van de overheid groen licht krijgen, gaan we met veel plezier opnieuw open.”

De zaterdagmarkt gaat wel door, maar de carnavalsstoet van komende zondag wordt geannuleerd. De infodagen van het katholiek onderwijs gaan niet door, net als de Open Campusdag van Thomas More. Stressfactor Live, een festival voor leerlingen van verschillende scholen met Jebroer op de affiche, zal ook niet doorgaan.

De uitreiking van de BEA Awards in congrescentrum Lamot en de turnshow GyMania van Gymflex vinden niet plaats. Kunstencentrum Nona, de Stadsschouwburg en figurentheater De Maan annuleren alle voorstellingen en events. De tentoonstellingen in het Cultuurcentrum zijn voorlopig niet te bezoeken. De zwembaden Nekkerpool en Geerdegemvaart blijven tot eind deze maand gesloten.

Lier

Ook in Lier worden de verschillende dienstencentra gesloten. Alle activiteiten die er gepland stonden, zijn tot 13 april geannuleerd, net als de opendeurdag van de scholengemeenschap J.B. David. Ook de spaghettidag van de Lierse brandweer is afgelast.

De volgende stedelijke locaties sluiten tot en met dinsdag 31 maart: de bibliotheek en het leescafé, de cultuurcentra De Mol, Vredeberg en Colibrant, Ontmoetingscentrum Den Bril, de stedelijke sporthallen, de turnzaal in Koningshooikt, alle wijk- en buurthuizen, jeugdhuis De Moeve, Stadsmuseum, Zimmercomplex, het stadsarchief en Kattenkot. De duivenmarkt vindt niet plaats tot en met 31 maart en zwembad De Waterperels wordt gesloten.

De sociale kruidenier op de site van Den Hof blijft wel open maar neemt gepaste maatregelen. “We vragen de inwoners om zich niet onnodig te verplaatsen naar het stadskantoor of het gemeentehuis van Koningshooikt, maar om zo veel mogelijk gebruik te maken van de online dienstverlening die aangeboden wordt via de website van de stad”, zegt burgemeester Frank Boogaerts (N-VA).

Sint-Katelijne-Waver

Alle gemeentelijke sportinfrastructuur sluit tot en met 31 maart. Het gaat om het Maanhoevebad, Michielsbad, sporthal Bruultjeshoek en zaal Loerenboske. De andere gemeentelijke dienstverlening, zoals het gemeentehuis en de bibliotheek, blijven open voor het publiek maar de activiteiten zijn er afgelast.

Alle evenementen in de Rio Club zijn voor onbepaalde duur afgelast. Zaterdag stond Oldskool Belgium er op het programma. “Maar we willen het niet op ons geweten hebben dat er mensen dankzij het evenement ziek worden”, zegt organisator Ben Mouling. Ook de groentejumping, enkele fuiven, bingo-avonden en een voordracht over 235 jaar Sint-Michielskasteel gaan niet door.

Putte

In Putte gaat de sporthal dicht. De bibliotheek is vanaf nu alleen toegankelijk voor individuele uitleningen, maar niet meer voor activiteiten. Ook retrofeestje House of God in GC Klein Boom gaat niet door. Verder is het bal van voetbalclub SV Grasheide in de parochiezaal van Grasheide afgelast en zijn alle activiteiten in Het Lijsternest voorlopig geannuleerd.

Duffel

Tot en met zondag 19 april geldt een bezoekverbod in woonzorgcentrum Sint-Elisabeth in Duffel. Het lokaal dienstencentrum is eveneens gesloten. Bij de scholen gaan alleen nog interne activiteiten door. In De Kunstfabriek vinden alleen de lessen plaats. Alle interne en externe activiteiten worden er afgelast. De gemeentelijke sporthal, het zwembad en cultuurcentrum Cinema Plaza zijn dicht.

Ook alle andere evenementen van de gemeente die plaatsvinden in de loop van maart, zijn afgelast. Concreet heeft dit betrekking op onder meer de lenteschoonmaak, jeugdboekenmaand en kleutersportdagen. “We vragen organisaties en verenigingen uitdrukkelijk om alle niet-noodzakelijke activiteiten niet te laten doorgaan”, zegt burgemeester Sofie Joosen (N-VA).

Willebroek

Ook in Willebroek zijn er geannuleerde evenementen. Het Aperitiefconcert in het auditorium van de gemeentelijke muziekacademie gaat niet door. De jaarlijkse carnavalstoet in Willebroek, geprogrammeerd op zondag 29 maart, gaat niet door. Woonzorgcentrum Ten Weldebrouc is gesloten voor bezoekers en dienstencentrum De Wilg sluit eveneens de deuren. Evenementen die georganiseerd worden door de gemeente zijn geannuleerd en andere organisatoren krijgen de raad hun evenementen uit te stellen.

Dancing Carré is nog maar net opnieuw open, of sluit alweer tijdelijk de deuren. De discotheek blijft dicht tot het einde van de maand. Er worden nieuwe data gezocht voor de geplande activiteiten.

Bornem

Het cultureel centrum Ter Dilft, het zwembad Breeven en de bibliotheek sluiten de deuren. De gemeentelijke diensten blijven wel geopend, maar het gemeentebestuur raadt aan om zo veel mogelijk gebruik te maken van het e-loket. De lesactiviteiten van de Academie voor Muziek, Woord en Dans blijven wel plaatsvinden. Openbare evenementen worden verboden.

Het Passiespel in deelgemeente Mariekerke is uitgesteld. Er is nog geen nieuwe data voorzien.

Puurs-Sint-Amands

De dienstencentra de Nieuwe Ark en Paepenheide sluiten de deuren tot 13 april. Woonzorgcentra en thuiszorgdiensten zijn gesloten tot en met 19 april. Alle indoor publieksevenementen in de gemeente zijn geannuleerd of verplaatst. Het gaat om activiteiten van verenigingen, voorstellingen en films in het cultureel centrum en fuiven. Geplande eetdagen mogen mits voorzorgsmaatregelen dit weekend wel doorgaan. Alle voorstellingen van de musicals Daens en 40-45 in het Studio 100 Pop-Up Theater zijn tot het einde van de maand geannuleerd. Er wordt een nieuwe datum voor gezocht.

Berlaar / Nijlen

De bibliotheken in Berlaar en Nijlen blijven gesloten en de ontvangst voor nieuwe inwoners en recepties voor jubilarissen worden afgelast. Daarnaast mogen alle andere activiteiten en publieke evenementen tot en met 31 maart niet doorgaan. De gemeenten Berlaar en Nijlen sluiten ook al hun sporthallen en sportterreinen. Scholen mogen hun eigen infrastructuur wel blijven gebruiken.

Beide gemeenten verbieden verder alle activiteiten van verenigingen en externe organisatoren, zoals sporttrainingen en sportwedstrijden, spaghettidagen, toneelvoorstellingen en activiteiten van jeugdverenigingen. Scholen blijven open, maar schooluitstappen gaan niet door. Winkels en horeca blijven wel open, daar is de boodschap om zo veel mogelijk in te zetten op maximale hygiëne. In de loop van de komende weken zal daarop ook controle uitgevoerd worden.

“Afhankelijk van de verdere evolutie, kan deze maatregel daarna verlengd worden. Organisatoren van evenementen in april houden er dus best al rekening mee om hun activiteit uit te stellen”, laten burgemeester Walter Horemans en Paul Verbeeck (beide CD&V) weten.

Heist-op-den-Berg

In Heist-op-den-Berg zijn de zondag- en maandagmarkt, kermissen en jaarmarkten geannuleerd tot het einde van de maand. Alle activiteiten die de gemeente organiseert of die plaatsvinden in gebouwen van de gemeente, zoals de bibliotheek, gaan niet door. In CC Zwaneberg werden alle evenementen tot en met 31 maart afgelast. Jeugdbewegingen moeten hun activiteiten en evenementen annuleren. Ook hun wekelijkse bijeenkomsten gaan niet door.

In 't Hoekske en in de Eetkafees is de bezettingscapaciteit teruggebracht tot een maximum van vijftig personen. De geplande activiteiten, zoals het supportersfeest voor Ellen Van Loy, de Biertafel en een optreden worden afgelast.

Bonheiden

In Bonheiden zijn alle georganiseerde sport- en culturele activiteiten, fuiven, feesten en eetfestijnen afgelast. De woonzorgcentra zijn gesloten voor bezoek. Ook onder andere de sporthallen en turnzalen en GC ’t Blikveld sluiten de deuren tot en met 19 april. De bibliotheek in Bonheiden en het uitleenpunt van Rijmenam blijven momenteel nog open. De wekelijkse markt gaat wel door.

.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio