Promotiefinale 1B afgelast: Beerschot wil ten laatste dinsdag match, OHL spreekt van wekenlang uitstel

Foto: BELGA

Promotiefinale 1B afgelast: Beerschot wil ten laatste dinsdag match, OHL spreekt van wekenlang uitstel

Print

Nu de return in de promotiefinale tussen Beerschot en OH Leuven zaterdag níét zal doorgaan, moet er een nieuwe datum gevonden worden. Dat belooft niet vanzelfsprekend te worden: Beerschot wil ten laatste op dinsdag 17 maart spelen, terwijl men in Leuven vermoedt dat het nog niet voor de komende weken zal zijn.

LEES OOK. Promotiewedstrijd tussen OH Leuven en Beerschot uitgesteld

De Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) wou hoe dan ook niet dat de return tussen Leuven en Beerschot dit weekend zou plaatsvinden. “Ofwel stelt de voetbalbond de match OHL-Beerschot uit, ofwel verbied ik de wedstrijd van zaterdagavond”, klonk het. Slechts enkele uren na die uitspraak kreeg hij ook gelijk. Dat was echter niet naar de zin van Beerschot.

Beerschot legt deadline op dinsdag 17 maart

“Ridouani vreest voor samenscholingen en zegt de veiligheid niet te kunnen garanderen. Beerschot is verbaasd dat de burgemeester van een middelgrote stad op enkele dagen tijd niet voldoende veiligheidsmaatregelen kan treffen voor een wedstrijd achter gesloten deuren waarbij eventuele baldadigheden beperkt zouden zijn. Bovendien waren de veiligheidsmaatregelen voorzien op een geladen wedstrijd met meer dan 10 000 supporters. Dit is op z’n minst merkwaardig”, verklaart Beerschot op de clubwebsite.

“Als Beerschot zich moet schikken naar deze maatregel, vraagt het de Pro League om OHL-Beerschot te verplaatsen naar ten laatste dinsdag 17 maart. Zodoende heeft burgemeester Ridouani enkele dagen extra en ruim de tijd de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen en kan hij de veiligheid in z’n stad garanderen.”

OH Leuven-CEO Peter Willems: “Return gaat niet voor meteen zijn”

Een persconferentie had OHL vandaag hoe dan ook voorzien, maar ze kreeg uiteindelijk een iets andere invulling. In plaats van coach Vincent Euvrard en speler David Hubert kwam CEO Peter Willems de journalisten te woord staan. “Het was een bewogen dag”, blaast de voormalige marketingbaas van de UEFA. De tweede promotiefinale in 1B tegen Beerschot werd uiteindelijk uitgesteld. “En het gaat nog niet meteen voor de komende weken zijn.”

Spelers, staf, personeel en supporters van OHL moesten zich donderdag in de loop van de dag een paar keer naar een nieuw idee over de tweede promotiefinale schikken. “Het was een bewogen dag”, zegt Peter Willems, de CEO van OHL. “Vanochtend gingen we nog uit van een wedstrijd met publiek. Daarna kwam het nieuws dat het achter gesloten deuren zou zijn. Al snel was duidelijk dat het voor ons geen faire oplossing was. Beerschot heeft vorige week goed gespeeld en genoten van zijn uitbundige fans, het zou maar logisch zijn als wij daar in eigen huis ook van kunnen genieten. Ook voor de fans was het geen leuk nieuws, nu ons stadion eindelijk nog eens vol zou zitten.”

De Leuvenaars gingen verhaal halen bij de Pro League. “Via een schrijven hebben we gevraagd om de wedstrijd uit te stellen”, gaat Willems verder. “Niet veel later heeft de burgemeester op basis van veiligheidsissues dezelfde conclusies getrokken en in de namiddag kregen we bevestiging van de Pro League dat de terugwedstrijd zeker uitgesteld werd.”

De reacties op die beslissing zijn gemengd. “De spelers zijn ontgoocheld, maar begripvol. De fans zijn vooral blij dat er niet achter gesloten deuren wordt gespeeld.”

Van een nieuwe datum voor de tweede promotiefinale is vooralsnog geen sprake. “Daar moeten we nu naar op zoek”, zegt Willems. “Het zal niet meteen voor de komende weken zijn. In overleg met Beerschot, stad Leuven en de kalendermanager van de voetbalbond gaan we op zoek naar een oplossing, maar het heeft geen zin om al een datum over twee weken te prikken. Dan gaat het virus nog niet onder controle zijn.”

De kleine 10.000 mensen die een kaartje hadden, kunnen dat nog altijd gebruiken op de nieuwe speeldatum voor de tweede promotiefinale. Tenzij alsnog blijkt dat er ook op die nieuwe datum achter gesloten deuren moet worden gevoetbald. “We doen er alles aan de return met publiek te laten doorgaan, maar ik kan dat niet garanderen”, besluit Willems.

Meer voetbalnieuws