© Photo News

Corona in het voetbal: beker- én promotiefinale al afgelast, burgemeester verbiedt Waasland-Beveren - Gent

De laatste speeldag in de Jupiler Pro League gaat voorlopig (?) nog door, maar wel achter gesloten deuren. Dat geldt al zeker niet voor de tweede promotiefinale tussen OH Leuven en Beerschot, die deze zaterdag niet gespeeld mag worden. Ook de bekerfinale tussen Club Brugge en Antwerp wordt uitgesteld door de aanhoudende crisis rond het coronavirus. “Het zou kunnen dat er nog verregaandere maatregelen worden aangekondigd”, klinkt het.

vtvn, doro, yala

LEES OOK: Vlaamse sportevenementen met publiek geannuleerd, nog onduidelijkheid over voorjaarskoersen

Na overleg met de autoriteiten en de coronastuurgroep hebben de KBVB, Voetbal Vlaanderen, ACFF en de Pro League het volgende besloten:

  • De wedstrijden van dit weekend in 1A zullen achter gesloten deuren gespeeld worden, zonder fans dus. Dat was aanvankelijk ook het geval voor de promotiefinale in 1B, maar die wedstrijd is intussen uitgesteld.
  • De bekerfinale van zondag 22 maart wordt uitgesteld naar een nog nader te bepalen datum. Hiervoor gaat de bond samenzitten met de stad Brussel. Er wordt momenteel gedacht aan een moment na de play-offs.
  • Alle jeugd- en amateurwedstrijden en trainingen worden afgelast, van zowel veldvoetbal als futsal en minivoetbal.
  • Alle activiteiten in het nationaal trainingscentrum in Tubeke (trainingen, detectiedagen, activiteiten van arbitrage, …) worden tot nader order opgeschort.

Geen promotiefinale voor Beerschot

Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani wilde niet dat de return van de promotiefinale in 1B van zaterdag tussen Oud-Heverlee Leuven en Beerschot doorgaat. “Ofwel stelt de voetbalbond de match OHL-Beerschot uit, ofwel verbied ik de wedstrijd van zaterdagavond”, zei hij aan Belga. En zo geschiedde: de Proximus League heeft de beslissende wedstrijd uit 1B, normaal zaterdag om 20u30, uitgesteld.

Beerschot wil de beslissende wedstrijd echter niet op de lange baan schuiven en vraagt om ten laatste op dinsdag 17 maart al te spelen. Bij OH Leuven spreekt CEO Peter Willems dan weer uit dat “de return niet voor meteen gaat zijn.” (lees hier meer)

© BELGA

Geen bekerfinale voor Antwerp

Eerder op de dag werd ook al de bekerfinale tussen Antwerp en Club Brugge afgelast. “Wij hebben als voetbalclub ook een maatschappelijke rol te vervullen, dus lijkt het ons logisch dat de Pro League deze beslissing neemt. Wij konden als voetbalclubs niet achterblijven op de maatregelen die in de rest van de samenleving worden genomen. We wachten nu verder overleg af met Pro League en KBVB over de timing voor de bekerfinale en de verdere afwikkeling van de competitie”, reageert Dimitri Huygen van Antwerp. “De gezondheid van onze supporters zetten we nu op de eerste plaats.”

Bij Club Brugge redeneert men op dezelfde manier. “De volksgezondheid gaat voor”, zegt Kirsten Willem, woordvoerder van de competitieleider. “Wij staan dus volledig achter deze beslissing.”

Geen amateurwedstrijden

Alle jeugd- en amateurwedstrijden en trainingen worden minstens tot 31 maart afgelast, van zowel veldvoetbal als futsal en minivoetbal. Dat betekent dat Lierse K. deze maand niet meer in actie komt: de partijen tegen Dessel (14 maart), Visé (22 maart) en Olympic Charleroi (28 maart) worden dus uitgesteld. (lees hier meer)

© JEFFREY GAENS

KV Mechelen speelt wél, maar geen fans of groot scherm

KV Mechelen speelt (voorlopig) wél nog in en tegen Genk om een ticket voor Play-off 1, al is dat zonder publiek. De supporters van KV Mechelen die de belangrijke wedstrijd tegen Racing Genk willen volgen, kunnen daarvoor zondag ook niet meer terecht in de Grand Kavee in het stadion. Daar stond een groot scherm gepland. “Maar in samenspraak met de stad hebben we besloten om het evenement te annuleren”, zegt Algemeen Directeur van KV Mechelen Frank Lagast. (lees hier meer)

Burgemeester verbiedt Waasland-Beveren - AA Gent

Ook Waasland-Beveren komt voorlopig nog in actie tegen AA Gent, in een laatste gooi naar het behoud, maar wel op een lege Freethiel. “De gezondheid primeert, dus dan zal het wel de juiste beslissing zijn”, vertelt Martijn De Jonge, persverantwoordelijke bij Waasland-Beveren.

© Photo News

“Voetbal is de belangrijkste bijzaak ter wereld, het welzijn van de mensen is het belangrijkste. En die beslissing werd uiteindelijk genomen door mensen met kennis van zaken, dus wij moeten ons daarbij neerleggen. Anderzijds is het sportief en financieel een serieuze streep door onze rekening. De steun van onze supporters had een extra stimulans kunnen zijn voor de redding, bovendien zijn voor een club als Waasland-Beveren die inkomsten ook heel belangrijk. Zondag hadden we bijvoorbeeld de steun van 7000 supporters in de levensbelangrijke match om het behoud in 1A. Op hun steun kunnen we nu niet meer rekenen.”

Later liet Marc Van de Vijver, de burgemeester van Beveren (CV&V), net als zijn collega uit Leuven evenwel weten dat hij de wedstrijd wil verbieden in zijn stad. “We hebben die beslissing genomen in samenspraak met de politie en het bestuur van Waasland-Beveren uit vrees voor onregelmatigheden. Doordat de match achter gesloten deuren wordt afgewerkt, kunnen de supporters hun ploeg niet aanmoedigen. Bij een eventuele degradatie naar 1B wordt gevreesd dat mensen de toegang tot het stadion zouden forceren. Dit is volgens ons de beste maatregel. De politie zal nu contact opnemen met de voetbalbond.”

Peter Croonen, de voorzitter van de Pro League, kwam bij Radio 1 terug op de situatie in Beveren. “Als er in Beveren veiligheidsissues zijn, moeten we de wedstrijd misschien op neutraal terrein laten doorgaan”, klonk het. “Natuurlijk is het interessanter om zo’n thuiswedstrijd met publiek te spelen in het geval van Waasland-Beveren. Maar daar mag een burgemeester geen rekening mee houden.” Croonen wil dat alle wedstrijden samen worden gespeeld. “Ik kan me moeilijk voorstellen dat de acht wedstrijden van de laatste speeldag niet samen worden gespeeld.”

Geen interviews na de match

Nog opvallend: Sportspress meldde al dat er vanwege het coronavirus na de wedstrijden die wel zouden doorgaan (achter gesloten deuren) géén interviews mogen worden gegeven.

Bijkomende maatregelen?

Deze namiddag zat de Pro League, in een vergadering op afstand, samen met viroloog Marc Van Ranst. “Het zou kunnen dat er dan nog verregaandere maatregelen worden aangekondigd”, zei directeur communicatie Manu Leroy van de voetbalbond in een eerste reactie.

MEER OVER KV Mechelen

Meer voetbalnieuws