COLUMN
MOBILITEIT

Een vertrekpunt, een eindpunt,
een standpunt.

COLUMN. Winkel hard in Antwerpen

Auto’s wachten in de rij op de Kammenstraat, terwijl voetgangers elkaar verdringen op het smalle voetpad.

COLUMN. Winkel hard in Antwerpen

Print
Antwerpen -

Stijn Wens (45) is grafisch ontwerper. Samen met zijn vrouw en drie kinderen woont hij in de Seefhoek. Via de blog Antwerpenize.be zet hij zich in voor een epische fietsstad. Voor Gazet van Antwerpen is hij een van onze columnisten mobiliteit.

Op zaterdagmiddag probeer ik, net als vele andere inwoners van Antwerpen, het toeristische centrum en de winkelstraten zo veel als mogelijk te mijden. Bij voorkeur op een regenachtige dinsdagochtend haal ik wat ik nodig heb, zodat verkopers alle tijd voor me hebben en ik rustig kan afwegen en vergelijken.

Afgelopen zaterdag wandelde ik toevallig toch eens door de Kammenstraat. Het diepe modehart van onze stad was die dag in volle actie, winkels werden druk bezocht en de smalle stoepen waren helemaal verzadigd met shoppers en toeristen uit alle windstreken. Alle parkeerplaatsen waren ingenomen en zelfs om een fiets te parkeren was er eigenlijk geen plaats meer over. Een decadent gedeelte van alle beschikbare ruimte in de straat werd ingenomen door een lange rij stilstaande personenwagens met draaiende motoren die bij elke cyclus van de verkeerslichten enkele meters konden opschuiven naar het einde van de straat.

Als de stad een grote winkel was, hoe zou een doorgewinterde commerçant hem dan inrichten, vraag ik me af? Welke handelaar, toerist of klant heeft er eigenlijk voordeel bij dat je de Kammenstraat op zaterdagmiddag met een personenwagen in kan rijden? Het evenwicht van rendement versus overlast ligt hier serieus uit balans lijkt mij, waarom en voor wie eigenlijk?

Zelfs het bestaan van dat ene kleine waterkansje dat er vandaag toch een vrije parkeerplaats is pal voor de etalages van een trendy boetiek is totaal niet relevant. De huidige huurprijzen, personeel en andere kosten zijn van die orde dat elke euro telt. Hoe meer klanten hoe liever, denk ik dan. Één auto voor de deur heeft één klant gebracht en honderd anderen de doorgang geblokkeerd.

Mensen die de moeite doen om in Antwerpen te komen winkelen doen dat echt niet omdat je hier overal ruim kan parkeren en de vlotte verkeersdoorstroming is volgens mij echt niet de ultieme reden waarom toeristen een weekend boeken in onze Scheldestad. Als Antwerpen zijn troeven als winkelmetropool en toeristische bestemming slim wil verzilveren, moet ze volgens mij optimaal inzetten op sfeer en beleving en die waren afgelopen zaterdag echt ver te zoeken.

Verkeer Antwerpen: Actuele verkeersinformatie en reistijden op de Antwerpse Ring en aansluitende snelwegen.