Aangeboden door Becel ProActiv

© Shutterstock.com

Het verschil tussen mannen en vrouwen

Mythe of feit: moeten alleen mannen zich zorgen maken over cholesterol?

De voorbije 50 jaar is het overlijdenscijfer gelinkt aan een hartaanval of een beroerte bij vrouwen gedaald met maar liefst 80%. Vrouwen zouden doorgaans minder risico lopen op hart- en vaatziekten dan mannen, maar klopt dit wel?

Het verschil tussen mannen en vrouwenIedereen, man of vrouw, loopt risico op hart- en vaatziekten. Dat betekent wel niet dat er geen verschillen zijn tussen de twee. Het vrouwelijk hormoon oestrogeen, dat de menstruatie regelt, heeft een positieve een impact op het cholesterolgehalte. Hierdoor kan de slechte cholesterol (LDL) dalen en de goede cholesterol (HDL) stijgen. Dankzij oestrogeen worden bloedvaten dus vaker vrijgemaakt van opgehoopte cholesterol.

Vanaf de menopauze, op het moment dat het lichaam veel minder hormonen produceert, is het voor vrouwen dus extra opletten. Mannen letten doorgaans al vanaf hun 20 jaar beter extra goed op hun voeding. Hoewel vrouwen veelal minder risico lopen, is een hart- of vaatziekte door te veel cholesterol echter niet uitgesloten. Het sterftecijfer gelinkt aan een hartaanval mag bij vrouwen dan wel gedaald zijn, toch neemt het niet weg dat vandaag 1 op de 4 vrouwen die eraan sterft jonger is dan 60 jaar. Dat is dubbel zo veel als twintig jaar geleden. Een gezonde levensstijl hanteren om de slechte cholesterol in je lichaam laag te houden, is dus voor iedereen belangrijk.

Symptomen van te hoge cholesterolDe symptomen van cholesterol kan je spijtig genoeg niet zien of niet voelen. Hierdoor wordt het ook wel de ‘silent killer’ genoemd. Jong of oud, dik of dun… te veel slechte cholesterol kan echt iedereen treffen. Hoe ontdek je dan wel je cholesterolwaarde? Hiervoor ga je best langs bij je huisarts. Aan de hand van een bloedanalyse kan die bepalen hoe de verhouding bij jou is. Wie zijn cholesterolgehalte kent, vindt ook vaker meer motivatie om een gezonde levensstijl te hanteren.

Zonder medicatie slechte cholesterol doen dalenZo’n 80 % van hart- en vaatziekten kan voorkomen worden. Dat kan ook zonder medicatie. Een gezonde levensstijl kan je slechte cholesterol al aanzienlijk doen dalen. Dat kan door te stoppen met roken, meer te bewegen of door gezond(er) te eten.

Eet daarom evenwichtig en gevarieerd. Vermijd verzadigde vetten en transvetten, maar kies liever voor onverzadigde vetten. Zo kunnen twee porties (ongeveer 10 gram) Becel ProActiv margarine per dag je risico op hart- en vaatziekten al aanzienlijk verlagen. In tegenstelling tot andere margarines, zitten er in de producten van Becel ProActiv plantensterolen. Onderzoek heeft aangetoond dat die het cholesterol verlagen. Consumeer je dagelijks tot drie porties, dan heb je de optimale hoeveelheid van 2 tot 2,5 gram plantensterolen opgenomen.

Ontdek je graag nog meer tips voor een gezonder voedingspatroon of wil je graag meteen aan de slag met een gratis Starterskit? Neem dan zeker een kijkje op de website van Becel ProActiv.