Aangeboden door Becel ProActiv

© Shutterstock.com

De twee types cholesterol uitgelicht

Is alle cholesterol slecht voor jou?

Wie een te hoog cholesterolgehalte heeft, kampt met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. In het slechtste geval kan dat zelfs leiden tot een hart- of herseninfarct. Cholesterol kan een boosdoener zijn, maar je lichaam heeft het wel degelijk nodig.

Wat is cholesterol?Cholesterol is een vetstof die je lichaam gebruikt om cellen, hormonen, galzuren en vitamine D aan te maken. Hoewel we vaak een verband leggen tussen cholesterol en hart- en vaatziekten, is het een stof die je lichaam absoluut nodig heeft.

Goede en slechte cholesterolOmdat cholesterol niet oplost in je bloed, maakt je lichaam pakketjes of lipoproteïnen aan om de stof te vervoeren. Daarin onderscheiden we twee soorten cholesterol die elk een andere functie uitoefenen op je lichaam:

De Low Density Lipoprotein (LDL) transporteert cholesterol van je lever naar de rest van je lichaam. Deze heeft, zoals de naam het doet vermoeden, een lage dichtheid. Je lichaam kan hierdoor cholesterol die verpakt is in LDL uit het bloed halen om cellen en hormonen aan te maken. Is er te veel LDL-cholesterol aanwezig, dan wordt niet alles opgenomen en kan het zich afzetten op de vaatwanden. Daarom wordt LDL-cholesterol ook wel de ‘slechte cholesterol’ genoemd.

High Density Lipoprotein (HDL) transporteert cholesterol van je weefsels naar je lever. Ze fungeren als het ware als ‘stofzuigers’ in je lichaam. Eens aangekomen in je lever, wordt de cholesterol afgebroken en opnieuw afgevoerd. Hoe meer HDL-cholesterol aanwezig is in je lichaam, hoe minder kans op aderverkalking. Daarom wordt het HDL-cholesterol ook wel de ‘goede’ cholesterol genoemd.

De impact op je hartAls slechte cholesterol zich ophoopt in je aders, ontstaat er plaque. Het gevolg is dat je aders gedeeltelijk verstoppen en bloed moeilijker kan doorstromen. Plaque kan ook afbreken en een stolsel vormen. In dat laatste geval blokkeert het de volledige ader en kan er geen bloed meer doorstromen.

Hart- en vaatziekten door cholesterol komen in een aantal vormen voor. De meest onschuldige vorm is de verstopping van aders in de benen. Daarnaast kan ook de slagader naar het hart of de hersenen verstopt raken. Als deze onvoldoende zuurstof krijgen, kan het een hart- of herseninfarct als gevolg hebben.

Gevaarlijke cholesterolwaardeGemiddeld bestaat zo’n 70% van je cholesterol uit slechte cholesterol. De richtlijn is dat je minstens 35 mg goede cholesterol per deciliter bloed moet hebben en niet meer dan 160 mg slechte cholesterol. In totaal mag er niet meer dan 195 mg cholesterol per deciliter bloed aanwezig zijn. Cholesterol kan je spijtig genoeg niet zien of niet voelen. Vraag daarom zeker advies aan je huisdokter. Die zal aan de hand van een bloedanalyse makkelijk kunnen bepalen welke cholesterolwaarde er aanwezig is in jouw bloed.

Zo verlaag je slechte cholesterolZo’n 80 % van hart- en vaatziekten kan voorkomen worden. Dat kan ook zonder medicatie. Een gezonde levensstijl kan je slechte cholesterol al aanzienlijk doen dalen. Dat kan door te stoppen met roken, meer te bewegen of door gezond(er) te eten.

Eet daarom evenwichtig en gevarieerd. Vermijd verzadigde vetten en transvetten, maar kies liever voor onverzadigde vetten. Uit deze vetten wordt namelijk de HDL-cholesterol opgebouwd. Zo kunnen twee porties (ongeveer 10 gram) Becel ProActiv margarine per dag je risico op hart- en vaatziekten al aanzienlijk verlagen. In tegenstelling tot andere margarines, zitten er in de producten van Becel ProActiv plantensterolen. Onderzoek heeft aangetoond dat die het cholesterol verlagen. Consumeer je dagelijks tot drie porties, dan heb je de optimale hoeveelheid van 2 tot 2,5 gram plantensterolen opgenomen.

Ontdek je graag nog meer tips voor een gezonder voedingspatroon of wil je graag meteen aan de slag met een gratis Starterskit? Neem dan zeker een kijkje op de website van Becel ProActiv.