Aangeboden door Becel ProActiv

© Shutterstock.com

Cholesterol voor elk bodytype

Mythe of feit: treft een te hoge cholesterol enkel mensen met overgewicht?

Wie denkt aan cholesterol, denkt aan overgewicht. Wie vaak ongezond eet, maakt meer slechte cholesterol aan en verhoogt hierdoor zijn risico op hart- en vaatziekten. Ben je slank, dan moet je je geen zorgen maken. Maar is dat wel zo?

Iedereen heeft cholesterolCholesterol is een vetstof die je lichaam gebruikt om cellen, hormonen, galzuren en vitamine D aan te maken. Hoewel we vaak een verband leggen tussen cholesterol en hart- en vaatziekten, is het een stof die je lichaam absoluut nodig heeft. Een teveel aan slechte cholesterol daarentegen, kan schadelijk zijn voor je lichaam.

Cholesterol voor elk bodytypeHoewel velen denken dat slechte cholesterol zich alleen opstapelt als je overgewicht hebt, kunnen mensen met een slank lichaamstype eveneens de nadelen van cholesterol ondervinden. Je stofwisseling en lever spelen daarbij een belangrijke rol.

Eet je vaak erg ongezond, maar behoudt je lichaam zonder veel sporten een slanke lijn? Dan heb je waarschijnlijk een snel metabolisme. Als voedsel heel snel wordt omgezet in je lichaam, slaat het minder suiker en vet op. Hierdoor blijf je slank. Dat betekent natuurlijk niet dat de samenstelling van de stoffen die opgenomen zijn, gezond is voor je lichaam. Je kan dus slank zijn, maar toch veel slechte cholesterol aanmaken.

In je metabolisme speelt vooral ook de lever een erg belangrijke rol. Kan je lever de slechte cholesterol niet goed afbouwen, dan kan deze zich ook in je bloedvaten opstapelen. Dat kan ongeacht je lichaamsbouw of leeftijd het geval zijn. Bij zo’n 5% van de bevolking komt dat in een extreme vorm naar boven: hypercholesterolemie. Dat is een genetische aandoening die voorkomt dat de lever cholesterol goed kan afbreken. Hierdoor kan zelfs een dertiger sterven aan een hart- of vaatziekte.

Cholesterol is niet zichtbaarHoe kan je dan weten of jij een verhoogd cholesterolgehalte hebt? Spijtig genoeg zijn er geen symptomen waaraan je kan zien of voelen dat er te veel cholesterol in je bloed aanwezig is. Als de aandoening in de familie zit, ben je waarschijnlijk al op de hoogte. Is dat niet het geval, maar wil je toch graag weten hoe het met jou cholesterolwaarden gesteld is? Bespreek het dan met je huisdokter. Op basis van een standaard bloedonderzoek kan die achterhalen of jij al dan niet actie moet ondernemen.

Beter voorkomen dan genezenZo’n 80 % van hart- en vaatziekten kan voorkomen worden. Dat kan ook zonder medicatie. Een gezonde levensstijl kan je slechte cholesterol al aanzienlijk doen dalen. Dat kan door te stoppen met roken, meer te bewegen of door gezond(er) te eten.

Evenwichtig en gevarieerd eten is dus belangrijk. Vermijd verzadigde vetten en transvetten, maar kies liever voor onverzadigde vetten. Zo kunnen twee porties (ongeveer 10 gram) Becel ProActiv margarine per dag je risico op hart- en vaatziekten al aanzienlijk verlagen. In tegenstelling tot andere margarines, zitten er in de producten van Becel ProActiv plantensterolen. Onderzoek heeft aangetoond dat die het cholesterol verlagen. Consumeer je dagelijks tot drie porties, dan heb je de optimale hoeveelheid van 2 tot 2,5 gram plantensterolen opgenomen.

Ontdek je graag nog meer tips voor een gezonder voedingspatroon of wil je graag meteen aan de slag met een gratis Starterskit? Neem dan zeker een kijkje op de website van Becel ProActiv.