Koning verlengt opdracht van Dewael en Laruelle

Foto: Photo News

Koning verlengt opdracht van Dewael en Laruelle

Koning Filip heeft de opdracht van informateurs Patrick Dewael en Sabine Laruelle verlengd tot uiterlijk 16 maart. Dan brengt het duo zijn eindverslag uit op het Paleis. De informateurs moeten verder de nodige initiatieven nemen om snel een regering te vormen, die de dringende problemen waarmee ons land wordt geconfronteerd moet aanpakken.

De koning stuurde op 19 februari de voorzitters van Kamer en Senaat het veld in. Hun opdracht was de nodige politieke contacten te leggen met het oog op de vorming van een federale regering. In de eerste plaats moest hun aanstelling even de gemoederen laten bedaren, nadat Koen Geens (CD&V) zijn opdracht had teruggegeven. Geens smeet de handdoek in de ring na het definitieve njet van PS-voorzitter Paul Magnette tegen een regering met N-VA - de zogenaamde “ezelsstamp”. Dat ze toen een langere periode aan zet kwamen, leek erop te wijzen dat ze de gemoederen moesten laten bedaren.

Dewael en Laruelle voerden verschillende gesprekken met de partijvoorzitters en hoopten liberalen, socialisten, groenen en CD&V - een Vivaldicoalitie, dus zonder N-VA - rond de tafel te krijgen. CD&V houdt die boot echter af. De partij zegt al maanden dat er een regering moet komen met een meerderheid aan Vlaamse zijde, dus met N-VA aan boord. Ze voelt zich daarin ook gesterkt na een interne ledenbevraging. Voorzitter Joachim Coens riep beide liberalen maandag dan ook op ook N-VA uit te nodigen om volwaardig deel te nemen aan de vorming van een regering.

Week verlengd

Het Paleis heeft nu de opdracht van de informateurs verlengd. Ten laatste volgende week maandag trekken ze opnieuw naar het Paleis om er hun eindverslag uit te brengen. Zo’n korte verlenging - naar verluidt op hun eigen vraag - moet voorkomen dat er opnieuw eindeloos rondjes worden gedraaid. De koning heeft Dewael en Laruelle belast om verdere initiatieven te nemen om snel een regering te vormen. Die regering “zal de dringende problemen waaraan ons land het hoofd moet bieden prioritair aanpakken”, aldus het Paleis na de audiëntie. Geen van beiden legde na afloop verklaringen af aan het Paleis. Net zoals de voorbije weken zullen ze wellicht onder de waterlijn proberen te werken en de kaarten tegen de borst houden.

Op korte termijn dienen zich verschillende uitdagingen aan, waarvoor de sense of urgency intussen elke dag toeneemt. De achteruitgang van de begroting is daar één van. In de loop van de week wordt daar een verslag van het Monitoringcomité over verwacht en het is niet uitgesloten dat het tekort van de begroting met de symbolische grens van 3 procent gaat flirten. Andere gekende uitdagingen zijn de economie, de energiebevoorrading, de beurzen en het coronavirus.

Wat de lange termijn betreft, situeert een werf zich rond de institutionele hervormingen en de toekomst van het land. Aan Vlaamse kant hebben vooral N-VA en CD&V zich concreet uitgelaten over een staatshervorming, terwijl ook sommige Franstalige partijen hebben laten verstaan open te staan voor een gesprek.

Nu in het nieuws