Ruben Bemelmans stunt in Davis Cup, Kimmer Coppejans net niet: Hongarije-België staat 1-1

Ruben Bemelmans stunt in Davis Cup, Kimmer Coppejans net niet: Hongarije-België staat 1-1

Print

In de Davis Cup staat Hongarije-België na één dag 1-1. Ruben Bemelmans (ATP 222) won vrijdagnamiddag verrassend de eerste partij op het gravel in Debrecen tegen de veel hoger gerangschikte Attila Balazs (ATP 76) in drie sets: 7-5, 6-7 (4/7) en 4-6. Daarna verloor Kimmer Coppejans (ATP 154) tegen Marton Fucsovics (ATP 84): 6-2, 5-7 en 6-4. Zaterdag is er eerst het dubbelspel, eventueel gevolgd door nog twee enkelspelen. De winnaar van het duel pakt een ticket voor de finales in Madrid (23-29 november).

De Belgische tennismannen staan vierde op de wereldranglijst, Hongarije pas 24ste. Maar ons land was allesbehalve favoriet in de Fonix Hall van het Hongaarse Debrecen. Topspeler David Goffin (ATP 10) was niet beschikbaar omdat hij zich wil voorbereiden op de hardcourttoernooien van Indian Wells en Miami, en Steve – Mister Coupe Davis – Darcis hing in januari zijn tennisracket aan de wilgen. En dus moest kapitein Johan Van Herck het in het enkelspel stellen met Kimmer Coppejans (ATP 154), Ruben Bemelmans (ATP 222) en Arthur De Greef (ATP 332), drie spelers die ver buiten de top 100 staan.

Vorig jaar schakelde de “b-ploeg” van België zonder Goffin en Darcis al verrassend het op papier sterker geachtte Brazilië uit en die overwinning werkte duidelijk inspirerend vrijdagavond. Ruben Bemelmans verscheen zonder vrees in zijn openingsmatch tegen de veel hoger gerangschikte Attila Balazs (ATP 76). De 32-jarige Limburger moest wel als eerste zijn service inleveren in de eerste set, maar zorgde bij 4-2 voor een rebreak en hield vervolgens gelijke tred tot 5-5. Bij een 6-5-achterstand kreeg Bemelmans echter op de eigen opslag een break- en setpunt tegen en die kans liet Balazs niet liggen.

Ruben Bemelmans stunt in Davis Cup, Kimmer Coppejans net niet: Hongarije-België staat 1-1
Foto: BELGA

Bemelmans liet zich echter niet uit het lood slaan en trok zijn niveau nog een beetje op in de tweede set. Beide heren leden geen enkel serviceverlies in de tweede set en dus moest een tiebreak de beslissing brengen. Daarin trok Bemelmans al snel het laken naar zich toe, de tweede setbal was de goede. Hetzelfde scenario in de derde set. Bemelmans en Balazs gaven lange tijd geen krimp op de eigen service. Tot Bemelmans bij een 4-5-voorsprong plots twee matchballen versierde op de opslag van de Hongaar. De eerste matchbal was meteen raak. Bemelmans stortte zich met gebalde vuisten in het gravel, de vreugde op de Belgische bank was enorm. De Belgische nummer twee die de Hongaarse nummer één vloert: dat is een gouden punt dat zaterdag wel eens cruciaal kan blijken in de eindafrekening.

Daarna nam Kimmer Coppejans (ATP 154) het op tegen Marton Fucsovics (ATP 84). De Hongaar won vlot de eerste set met 6-2, maar in de tweede set geraakte Coppejans onder stoom. Hij liep uit en bij 4-5 kreeg hij vier setpunten. Hij miste en de Hongaar brak terug. Maar onze landgenoot maakte het dan toch af: 5-7.

De derde en beslissende set liep heel gelijk op. In het negende spel kreeg Coppejans een break maar Fucsovics kwam toch 5-4 voor. De Belg moest onder druk serveren en bezweek: de Hongaar pakte de derde set en de zege.

Zaterdag is er eerst het dubbelspel (waarin de Belgen dankzij het sterke dubbelduo Sander Gillé en Joran Vliegen favoriet zijn), eventueel gevolgd door nog twee enkelspelen.

Ruben Bemelmans stunt in Davis Cup, Kimmer Coppejans net niet: Hongarije-België staat 1-1
Foto: BELGA
Meer sportnieuws