Sterk Beerschot wint thuis nipt van OHL, eerste stap naar promotie is gezet

Alles is nog te spelen in de promotiefinales in 1B. In een spannende en intense heenwedstrijd op het Kiel zorgde Tarik Tissoudali voor rust voor het enige doelpunt. De Mannekes creëerden voldoende kansen om met een groter verschil naar Leuven af te zakken, maar kwamen in de slotfase nog een paar keer goed weg.

Kersten Steurbaut

LEES OOK: ONS OORDEEL. Alle Beerschotspelers op de afspraak, Tissoudali matchwinnaar

LEES OOK: REACTIES. Tom Pietermaat: “Het blijft moeilijk, maar het resultaat kon slechter”

Zoeken en aftasten. Vooral geen risico’s nemen. Het eerste bedrijf in finales over twee wedstrijden is vaak niet het meest spectaculaire. Het scenario van zondag zag er verrassend anders uit. Geen studieronde, geen trage opbouw, geen middenveldspel. De vurige ontvanst twee uur voor de wedstrijd en het uitverkochte Olympisch Stadion werkten duidelijk inspirererend bij de thuisploeg. De troepen van Hernan Losada duwden de gaspedaal meteen richting de zesde versnelling en probeerden OHL bij de keel te grijpen. Alleen al in het openingskwartier was de thuisploeg drie keer gevaarlijk. Schuermans duwde een vrije trap van Holzhauser bijna in eigen doel, Henkinet zat er nog net met met een handje bij. Noubissi kwam een voetje te kort omeen voorzet van Grisez te verlengen en Dom zag zijn kopbal door Henkinet over de lat geduwd.

De bezoekers uit Leuven overleefden zonder kleerscheuren het intense wedstrijdbegin en probeerden in de omschakeling Beerschot te bedreigen. Het laconieke plaatsballetje van topschutter Henry was echter te zwak om Vanhamel te verrassen, een bedrijvige Maertens kon niet profiteren van het balverlies van Sanusi. Echt schrikken was het voor de Mannekes pas toen een kopbal van Frans op hoekschop richting het eigen doel waaide en de dwarsligger likte.

De Leuvense opflakkering was echter van korte duur. Daarna was alles Beerschot wat de klok sloeg. Tissoudali opende de Kielse rekening. Na inspelen van Noubissi draaide de Nederlandse Marokkaan weg van Van den Bergh en duwde hij het leer beheerst in de korte hoek. Henkinet op het verkeerde been: 1-0. Het Olympisch Stadion ontplofte en had voor rust nog een tweede treffer verdiend, maar de beste bezoeker stond zondagmiddag tussen de palen. In een tweede Kiels offensief bokste Henkinet een vluchtschot van Prychynenko weg, hield hij Dom voor de tweede keer van een kopbalgoal en haalde hij met een voetveeg een poging van Noubissi uit zijn doelvlak.

Na de pauze gooide Euvrard bij OHL Aguemon in de strijd voor Tshimanga. Leuven herstelde het evenwicht, maar in eerste instantie waren de beste kansen opnieuw voor de thuisploeg. Al in de eerste minuut hing de dubbele voorsprong in de lucht, maar ook met vereende krachten kregen Tissoudali, Noubissi en Frans het leer niet in de netten. Tissoudali deed het Kiel een tweede keer uit zijn voegen barsten, maar de Nederlander zag zijn doelpunt afgekeurd voor buitenspel. Tussendoor had OHL slechts één keer kunnen dreigen: Henry graaide de bal mee voor de neus van Vanhamel, maar plaatste zijn stift op het dak van het doel.

De goede periode hadden de bezoekers opgespaard voor het slot. Beerschot had veel energie verbruikt en in het laatste kwartier liep de tank van de Mannekes duidelijk leeg. OHL nam het initiatief over, maar ook bij zijn derde poging slaagde Henry er niet in om zijn goaltje mee te pikken. De Franse topschutter van 1B mocht na een gemeten voorzet van Aguemon van dichtbij richring doel koppen, maar met een onorthodoxe parade hield Vanhamel de nul op het bord. Ook een afgeweken voorzet op Pietermaat kon de bebaarde doelman niet uit zijn lood slaan.

Zo trekt Beerschot volgende week met het kleinste verschil naar Leuven. Een mooie uitgangspositie voor Losada en co, maar de Argentijn zal als geen ander beseffen dat alles nog te spelen is. Twee jaar geleden stond hij in de finalewedstrijden tegen Cercle Brugge nog zelf op het veld en trok Beerschot met dezelfde uitslag naar het Jan Breydelstadion.

MEER OVER K. Beerschot V.A.

Meer voetbalnieuws