© Reuters, tvl

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland in onze liveblog.

  • Gasten hotel Tenerife mogen weg na negatieve test

    Gasten van het hotel H10 Costa Adeje Palace dat vanwege het coronavirus onder quarantaine is geplaatst op het Spaanse eiland Tenerife, mogen onder voorwaarden vertrekken als een test uitwijst dat ze niet besmet zijn. Dat hebben regionale gezondheidsautoriteiten zondag gezegd.

    De toeristen mogen vertrekken als zij minder dan 24 uur voordat hun vlucht naar huis gaat, geen symptomen vertonen en negatief testen. Ze moeten dan de quarantaineperiode in hun vaderland afmaken. Het is niet duidelijk hoe de reizen worden georganiseerd. Onder de hotelgasten zijn vijf besmettingen vastgesteld bij Italiaanse toeristen. In het hotel H10 Costa Adeje Palace zitten meer dan 700 toeristen, onder wie ook Belgen.

  • Europees hoofdkwartier Nike dicht vanwege coronabesmetting

    Het Europese hoofdkwartier van Nike in Hilversum is maandag en dinsdag dicht en wordt grondig gereinigd. Reden is een besmetting van een van de medewerkers met het nieuwe coronavirus. Dat staat in een mail die zondagavond aan alle werknemers is gestuurd en waarop het ANP de hand kon leggen.

    Het personeel krijgt dinsdagmiddag verdere instructies over wanneer het weer welkom is op kantoor. De besmette medewerker moet 14 dagen dagen thuis blijven. Op het hoofdkantoor in Hilversum werken meer dan 2.000 mensen uit tachtig verschillende landen. Nike heeft zondag bekendgemaakt dat het Amerikaanse hoofdkantoor in Beaverton in de staat Oregon ook dicht gaat om schoongemaakt te worden. Hier gaat het om een voorzorgsmaatregel, geen enkel personeelslid daar zou besmet zijn met het longvirus. Er was in de nacht van zondag op maandag niemand van Nike in Nederland bereikbaar voor commentaar.

    • 59 nieuwe besmettingen in ons land, totaal van 109
    • Buitenlandse Zaken raadt aan schoolreizen naar Italië en Frankrijk uit te stellen
    • Eerste overlijden in Nederland
    • Hogeschoolstudent Thomas More in Mechelen besmet
    • Corona gijzelt vier leerlingen in Sint-Katelijne-Waver
  • Experts oneens over aanpak coronavirus: “Patiënt was niet gevonden als we richtlijnen overheid hadden gevolgd”

    Hoestend, grieperig en met keelpijn stapte een vrouw samen met haar man zaterdagavond het Antwerpse universitair ziekenhuis (UZA) binnen. Het verdict na twee positieve testen: Covid-19, zeg maar het coronavirus. Na een West-Vlaamse man die in China verbleef, is de Antwerpse moeder de tweede landgenote die besmet raakt. “Als we de strikte richtlijnen van de overheid hadden gevolgd, had het UZA de tweede patiënt niet gevonden”, zegt professor Herman Goossens, die pleit voor meer en breder testen.

  • Ook huisartsen zitten met nog veel vragen rond aanpak coronavirus

    Nu het coronavirus in het land is en de overheid ‘fase 2’ van haar plan van aanpak heeft opgestart, maken de huisartsen zich op voor een drukke week. Huisartsenkoepel Domus Medica vraagt patiënten met aandrang om bij de minste twijfel vooral niet naar de wachtzaal te komen.

  • Wouter Beke (CD&V) verwacht "komende uren" nieuwe besmettingen in ons land.

    Dat zei de Vlaamse minister van Volksgezondheid bij Radio 1. Hij roept de bevolking op om niet te panikeren. "De scholen sluiten zou onredelijk zijn, veel redelijker is om onze handen veel te wassen."

  • Patiënt besmet met coronavirus in Brussel

    Een derde besmetting met het coronavirus is vastgesteld in België. Het gaat om een patiënt in Brussel, die terugkwam van een risicogebied. Dat melden de Brusselse autoriteiten maandagochtend.

    De patiënt vertoont symptomen maar verkeert in een goede algemene toestand. Hij zal thuis in quarantaine blijven, zo is beslist in overleg met het UMC Sint-Pieter. Er wordt nu nagegaan met wie de patiënt recentelijk in contact geweest is. Aan die mensen zal gevraagd worden of ze in goede gezondheid verkeren en om twee keer per dag hun temperatuur te meten. Van zodra ze koorts zouden hebben, wordt hen gevraagd om zich af te zonderen en hun huisdokter te contacteren.

    Op die manier moet de verspreiding van het virus zo efficiënt mogelijk ingedijkt worden. Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) heeft dit weekend fase 1 van de urgentieplannen in de ziekenhuizen geactiveerd. De ziekenhuizen zijn klaar om mogelijke patiënten op te vangen. Mensen die denken dat ze mogelijk besmet zijn wordt voorts gevraagd om telefonisch contact te nemen met hun huisdokter alvorens naar een wachtzaal of ziekenhuis te gaan. Dit om te vermijden dat andere mensen ook besmet raken.

    Wie geen huisdokter heeft kan terecht op het nummer 02/2012222 of op doctorbrussels.be.

  • FOD Volksgezondheid geeft dagelijks om 10 uur update over nieuwe gevallen

    De FOD Volksgezondheid zal elke dag om 10 uur een overzicht geven van het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus of Covid-19 in België. Dat zegt federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) op Twitter. Bij de start van het Overlegcomité, maandagochtend, bevestigde ze dat er nieuwe gevallen zijn, maar ze wilde niets kwijt over het derde geval dat de Brusselse autoriteiten maandagochtend gemeld hebben. "Er zijn zeker nieuwe gevallen, want er lopen honderden tests nu de vakantie gedaan is", zei De Block.

  • UZA dreigt maximumcapaciteit voor coronatesten te bereiken

    Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) bekijkt manieren om de testcapaciteit voor het coronavirus uit te breiden, nu het aantal aanvragen om getest te worden is toegenomen. Een woordvoerder van het ziekenhuis benadrukt wel dat zowat alle ziekenhuizen kunnen screenen op besmettingen met het virus en dat het UZA dus niet de enige plek is waar men getest kan worden.

    "Zondag zijn in de late namiddag en avond nog heel wat aanvragen binnengekomen van mensen die zich wilden laten testen", zegt woordvoerder Evita Bonné. "In die mate dat we ons zorgen begonnen te maken om op maandag de maximumcapaciteit te bereiken." Wie zich zorgen maakt dat hij of zij besmet is met het coronavirus, moet niet specifiek naar het UZA afzakken. "Mensen moeten beseffen dat het UZA niet de enige plek is om getest te worden", zegt Bonné. "Dat kan in zowat alle ziekenhuizen." Dagelijks kunnen in het UZA enkele tientallen mensen getest worden op een mogelijke corona-besmetting. Wie daarvoor naar het ziekenhuis gaat, wordt buiten het UZA afgeleid naar een aparte containerafdeling.

  • Winst voor Europese beurzen

    Na de zware verliezen van vorige week zijn de Europese beurzen maandag hoger uit de startblokken geschoten. Beleggers reageren positief op signalen dat de centrale banken zullen ingrijpen.
    De Europese beurzen openden met winsten van om en bij de 2 procent. De Stoxx Europe 600, een brede Europese index, gaat ook 2 procent hoger. Eerder sloten ook de beurzen in Azië al met winst.
    Er is hoop op een reactie van de belangrijke centrale banken om de impact van het nieuwe coronavirus op de wereldeconomie te beperken.
  • Ook maatregelen in de kerk

    De Belgische bisschoppen vragen aan de katholieke gemeenschappen van ons land om voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus in acht te nemen bij alle samenkomsten. Zo vragen ze om bij de vredeswens tijdens vieringen geen begroeting met de hand of met een kus te geven. Er wordt gevraagd om geen gebruik te maken van wijwater bij het binnengaan en het verlaten van het kerkgebouw. En de communie mag ook alleen met de hand ontvangen worden. Indien praktisch haalbaar, uitsluitend door de voorganger uit te reiken.
  • Geen paniek aan de scholen: “Niet kinderen, maar grootouders moeten uitkijken voor corona”

    Geen traantjes aan de poort van basisschool De Brug in Antwerpen maandagochtend, ook al is de krokusvakantie voorbij. Zijn ouders en kinderen ongerust, met intussen steeds meer besmettingen in heel Europa? “Voor mijn zoon in het middelbaar heb ik meer schrik”, zegt Elmasa, moeder van Imran (5).
  • Zes nieuwe gevallen in België: "Drie van hen komen uit hetzelfde gezin"

    Er zijn zes nieuwe besmettingen met het coronavirus in België vastgesteld. Dat meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block maandag, na afloop van een Overlegcomité op de Lambermont. Daarmee komt het totale aantal in ons land op acht gevallen, waarbij de eerste patiënt al genezen is. Alle nieuwe besmettingen betreft mensen die teruggekeerd zijn uit het risicogebied in het noorden van Italië.

    "Ze zijn afkomstig uit verschillende delen van het land", zei De Block. "Drie van hen komen uit hetzelfde gezin. De meesten zijn ook niet heel erg ziek, maar ik vraag toch om de privacy van die mensen te respecteren en niet op die mensen te jagen. Sommigen zijn thuis, anderen zijn in het ziekenhuis. Er is sowieso opvolging." Ook het geval dat maandagochtend gemeld werd door de Brusselse autoriteiten, een patiënt die recentelijk is teruggekomen uit Milaan, is inbegrepen in de zes nieuwe gevallen.

    "De meesten hebben zich spontaan gemeld bij het ziekenhuis omdat ze uit het risicogebied komen, en proactief een test aangevraagd", aldus De Block. "Er zijn honderden testen gebeurd, dan is het ergens wel logisch dat er zes positieve gevallen zijn. We hadden op voorhand gezegd dat dit een cruciale week zou zijn, nu de mensen terugkeren uit vakantie." De federale diensten plannen voortaan elke dag om 10 uur een update van het aantal nieuwe gevallen. Maandag zat de federale regering voor het eerst samen met de deelregeringen op het niveau van de ministers.

    "Maar het is lang niet de eerste keer dat er overleg is", benadrukte premier Sophie Wilmès na afloop. Zo is er een Risk Management Group met experts die op regelmatige basis overlegt. Ook De Block beklemtoonde dat het er nu op aan komt elkaar goed op de hoogte te houden. "Maatregelen die genomen worden, moeten proportioneel zijn én effect hebben. Heel belangrijk is dat er een coherente aanpak komt, voor het hele land."

  • Persoon positief op coronavirus in AZ Nikolaas

    Het AZ Nikolaas heeft aan TV Oost bevestigd dat er een persoon positief testte op het coronavirus. Details over de besmette persoon zijn er voorlopig nog niet. Het is ook nog niet duidelijk waar de besmetting opgelopen is. 

  • Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo gaan door

    De Italiaanse wielerwedstrijden Strade Bianche (7 maart), Tirreno-Adriatico (11 tot 17 maart) en Milaan-Sanremo (21 maart) gaan door. Dat heeft organisator RCS laten weten in een mail aan de deelnemende ploegen. Er waren twijfels gerezen over de wedstrijden door het coronavirus, waardoor Italië zwaar getroffen is.

  • Leerlingen Sint-Jan Berchmanscollege in Westmalle die terugkeerden uit Noord-Italië weer op school verwacht

    140 leerlingen en 8 leerkrachten van het Sint-Jan Berchmanscollege uit Westmalle waren de voorbije krokusvakantie op skireis in Noord-Italië. Ze verbleven in Uttenheim aan het skigebied Kronplatz via reisorganisatie JOSK. Ze kwamen zondag thuis van een geslaagde reis en vandaag werden de leerlingen weer op school verwacht. De school neemt geen extra maatregelen bovenop de aanbevelingen die de overheid nu aan alle scholen geeft. Daar is volgens de directie ook geen reden toe, omdat het skigebied ver van de besmettingshaarden lag.
  • Acht nieuwe besmettingen in Nederland

    In Nederland zijn tot en met maandag al achttien besmettingen met het nieuwe coronavirus vastgesteld. Dit heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meegedeeld.

    Het RIVM kreeg acht nieuwe gevallen gemeld. Bijna alle nieuwe mensen bij wie het virus is vastgesteld, zijn ofwel in Noord-Italië geweest of zijn familie van eerder besmette mensen, aldus het instituut. De woonplaats van de patiënten heeft het RIVM niet bekendgemaakt. "Het aantal gevallen loopt op. Daarmee wordt het te veel om dit van iedere patiënt afzonderlijk bekend te maken", licht een woordvoerder toe. Het instituut komt dagelijks met een nieuw overzicht van het aantal besmettingen. Gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD'en) zijn bezig de contacten van de patiënten in kaart te brengen. Het is aan de GGD'en om inwoners te informeren over besmettingen in hun gebied, aldus de woordvoerder van het RIVM.

  • "Meer vragen, maar geen stormloop van patiënten"

    Hoewel er op twee dagen tijd zeven nieuwe besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld in ons land, is er bij huisartsen voorlopig geen sprake van een stormloop van bezorgde patiënten. Dat zei Roel Van Giel, de voorzitter van de Vlaamse huisartsenvereniging Domus Medica, maandagmiddag.
    Van Giel merkt in zijn eigen praktijk dat patiënten wel meer vragen stellen over het coronavirus en dat ook meer bezorgde mensen telefoneren. Maar volgens hem is er geen sprake van een stormloop. "We hebben nu een aantal praktijken gevraagd om de komende dagen het aantal consultaties en vragen bij te houden. Later zullen we daar dus een beter zicht op hebben", zegt Van Giel.
  • Reizigers met vragen kunnen op website FOD Economie terecht

    Wie een reis geboekt heeft en vragen heeft over de mogelijke gevolgen van het coronavirus op die reis, kan daarvoor terecht op de website van de FOD Economie. De informatie daar wordt permanent bijgewerkt in functie van nieuwe vragen, laat minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V) weten. Ook ondernemers met vragen kunnen er terecht.
    De coronavirusepidemie heeft heel wat gevolgen voor reizigers. Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben bijvoorbeeld al vluchten geannuleerd, of mensen willen de reis zelf annuleren uit voorzorg.
    Wie daar vragen over heeft kan daarvoor terecht op de website van de FOD Economie, economie.fgov.be. Via de tabs 'impact van het coronavirus' en 'gevolgen voor reizigers' geeft de overheidsdienst antwoorden op de meest gestelde vragen. De website wordt regelmatig bijgewerkt in functie van nieuwe vragen, zegt minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER