LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland in onze liveblog.

 • Bijna 900 coronapatiënten in ziekenhuis


  Er lagen maandag 872 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, bijna een kwart meer dan een week eerder. Dat blijkt dinsdag uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.

  Van die patiënten lagen er 45 op de afdelingen intensieve zorg. Daar doet zich op weekbasis een daling met 8 procent voor.

  In de afgelopen zeven dagen belandden gemiddeld 63 nieuwe patiënten per dag in de ziekenhuizen. Dat zijn er 40 procent meer dan een week eerder.
  Het aantal nieuwe bevestigde besmettingen nam in de week van 19 tot 25 november in vergelijking met de zeven voorgaande dagen toe met een kwart, tot 934 per dag. Het aantal coronatests nam in die periode met zo’n 10 procent toe en de positiviteitsratio van de tests steeg licht tot 15,2 procent.

  Het aantal sterfgevallen zakte in dezelfde periode met een derde tot gemiddeld 3,6 per dag.
 • Coronavirus meest aanwezig in woonzorgcentra en ziekenhuizen

  Gazet van AntwerpenHet coronavirus is de voorbije periode het meest aanwezig geweest in woonzorgcentra en ziekenhuizen. Dat blijkt maandag uit een nieuw rapport van professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (IDEWE-KU Leuven), dat het aantal besmettingen in verschillende sectoren van onze economie vergelijkt. Over het algemeen bekeken bevindt het aantal besmettingen zich op een laag plateau.
 • Verlies van 6 miljoen iPhones door onrust in Chinese fabriek

  Gazet van AntwerpenDe onrust in de grote iPhone-fabriek in het Chinese Zhengzhou dreigt Apple op te zadelen met een productietekort van 6 miljoen iPhones Pro dit jaar. Dat meldt persagentschap Bloomberg op basis van bronnen dicht bij het dossier.
 • Hoe kleiner de leefgroep in woonzorgcentrum, hoe minder coronadoden

  Gazet van AntwerpenHoe kleiner de leefgroep in een woonzorgcentrum, hoe minder besmettingen met en overlijdens door het coronavirus zijn vastgesteld. Dat blijkt maandag uit een studie van het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, uitgevoerd door de KU Leuven en de Radboud Universiteit uit Nederland. Woonzorgcentra waar vaste zorgteams steeds bij een beperkt aantal leefgroepen werkten, bleken ook minder Covid-overlijdens te tellen.
 • Verschillende mensen opgepakt in Shanghai omdat ze beelden manifestatie niet willen wissen

  Gazet van AntwerpenDe Chinese politie heeft maandag enkele mensen opgepakt in Shanghai, waar manifestanten afgelopen weekend opnieuw bijeenkwamen om te protesteren tegen de strenge coronamaatregelen. Dat meldt een journalist van AFP. Volgens een lokale agent had een van de opgepakte personen “bevelen niet opgevolgd”.
 • BBC-reporter opgepakt bij Chinees protest tegen zerocovidbeleid

  Gazet van AntwerpenDuizenden mensen zijn zondag in Peking, Shanghai, Wuhan en andere steden de straat op getrokken om te protesteren tegen de verregaande lockdowns, een zeldzame manifestatie van vijandigheid tegen het bewind van president Xi Jinping en zijn draconisch zerocovidbeleid dat sinds bijna drie jaar toegepast wordt. Een BBC-journalist die verslag uitbracht van de protesten werd opgepakt.
 • Ook buiten China protesten tegen coronabeleid Xi Jinping

  Gazet van AntwerpenIn enkele steden in Noord-Amerika en Europa hebben er gisterenavond solidariteitsprotesten plaatsgevonden tegen het strenge covidbeleid in China. Onder meer in Parijs toonden betogers borden met daarop ‘Urumqi’, de Chinese stad waar een brand in een appartementsgebouw vorige week tien slachtoffers eiste.
 • Eén jaar omikron: hoe coronavariant een zegen bleek voor onze ziekenhuizen

  De coronacijfers stijgen, weeral. De zoveelste besmettingsgolf trekt zich op gang, maar vrijwel niemand ligt daar nog wakker van. Ook de experten maken zich geen zorgen. Dat komt ook door omikron. De virusvariant die ons eind vorig jaar grote angst inboezemende, bleek een geschenk: veel besmettingen, merkelijk minder ziekenhuisopnames. “We hebben echt geluk gehad met omikron en de vele subvarianten”, zegt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano).
 • Coronaschok, energieschok, loonschok: meer dan een kwart van alle bedrijven in moeilijkheden

  Ja, er zijn nog durvers. Maar meer dan een kwart van alle bedrijven in België zit volledig door zijn reserves en heeft dringend nood aan extra cash. Vooral de kleinhandel wordt zwaar getroffen. Vandaag zit 45 procent in de gevarenzone. “Zonder extra centen van overheid, banken, familie of vrienden dreigt volgend jaar een tsunami van faillissementen of stopzettingen.”
 • Ongezien protest in China tegen draconische coronamaatregelen: “Weg met de Communistische Partij! Weg met Xi Jinping!”

  Gazet van AntwerpenUit protest tegen de strenge coronamaatregelen van de Chinese regering zijn in Shanghai in de nacht op zondag honderden jongeren op straat gekomen. Op videobeelden die op het internet circuleren, is te horen hoe demonstranten “Weg met de Communistische Partij! Weg met Xi Jinping (de Chinese president, nvdr)” scandeerden.
 • Protesten tegen coronamaatregelen in Shanghai

  Uit protest tegen de strenge coronamaatregelen van de Chinese regering zijn in Shanghai in de nacht op zondag honderden jongeren op straat gekomen. Op videobeelden die op het internet circuleren, is te horen hoe demonstranten "Weg met de Communistische Partij! Weg met Xi Jinping (Chinees president, red.)" scandeerden. Dergelijke openlijke protesten zijn ongebruikelijk in het autoritair geregeerde China, dat 1,4 miljard inwoners telt. De politie zou meerdere personen hebben opgepakt.

  Aanleiding van de protesten was een brand die donderdagavond was ontstaan in een appartementsgebouw in Ürümqi, de hoofdstad van de noordwestelijke Chinese provincie Xinjiang. Daarbij vielen zeker tien doden en negen gewonden. Op sociale media hekelden bewoners dat de strenge coronamaatregelen de hulpdiensten belemmerden bij de blus- en reddingswerken, en dat de evacuatie van de bewoners bemoeilijkt werd door vergrendelde deuren in het gebouw. In Ürümqi, net als in andere delen van Xinjiang is al meer dan drie maanden een lockdown van kracht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In de stad wonen 3,5 miljoen mensen.

  De brand leidde ook al in Ürümqi en Peking tot protest. Actievoerders braken in de Chinese hoofdstad door de hekken rond hun wooncomplexen en riepen op tot een einde aan de blokkades. De coronacijfers in China liggen op het hoogste niveau sinds de start van de pandemie. De gezondheidscommissie meldde zondag meer dan 39.000 nieuwe besmettingen, het vierde record op rij. Peking blijft intussen vasthouden aan zijn strenge zerocovidbeleid.
 • Hevig protest tegen lockdown in China nadat tien bewoners sterven omdat ze opgesloten zitten in brandend flatgebouw

  Gazet van AntwerpenDe lockdown in de Chinese stad Urumqi wordt geleidelijk versoepeld, zo heeft de overheid bekendgemaakt. Aanleiding is een dodelijke brand in een appartementsgebouw waarbij tien mensen om het leven kwamen. Door de Covid-maatregelen kwamen de brandweermannen niet op tijd toe.
 • Nederlandse actiegroep Viruswaarheid stopt ermee

  Gazet van AntwerpenViruswaarheid kondigt aan te stoppen als actiegroep. Dat hebben de Nederlandse initiatiefnemers Jeroen Pols en Willem Engel vrijdag bekendgemaakt. Directe aanleiding is een recente rechtszaak, die ertoe leidde dat ING Bank hun bankrekening mocht opheffen. “Zonder rekening is deelname aan het maatschappelijk verkeer onmogelijk. Dat betekent dus dat we gaan stoppen”, aldus Jeroen Pols.
 • Viruswaarheid houdt op te bestaan nadat ING bankrekening van actiegroep mocht opheffen

  Gazet van AntwerpenViruswaarheid kondigt aan te stoppen als actiegroep. Voormannen Jeroen Pols en Willem Engel hebben dat vrijdag bekendgemaakt. Directe aanleiding is een recente rechtszaak, die ertoe leidde dat ING Bank de bankrekening mocht opheffen. “Zonder rekening is deelname aan het maatschappelijk verkeer onmogelijk. Dat betekent dus dat we gaan stoppen”, aldus Jeroen Pols.
 • Franse ambassade in China haalt uit naar zero-COVID-beleid

  De Franse ambassade in China heeft vrijdag op het sociale mediaplatform Weibo uitgehaald naar het strenge zero-COVID-beleid van Peking. Het bericht, een zeldzame openbare uiting van kritiek op het beleid van China, kreeg veel commentaar en steunbetuigingen.
   
  De Zero-Covid zorgt namelijk voor steeds meer onvrede bij de bevolking en weegt zwaar op de economie. Woensdag werd bovendien, ondanks de maatregelen, een recordaantal besmettingen geregistreerd.
  "Het dynamische zero-COVID-beleid heeft gevolgen op de Franse bedrijven in China", aldus de Franse ambassade in China op Weibo, het Chinese equivalent van Twitter. "Om de handel en de bilaterale investeringen tussen China en Frankrijk voort te zetten en te ontwikkelen, is een transparant, voorspelbaar en eerlijk ondernemersklimaat essentieel."
   
  De Chinese regering heeft op 11 november een versoepeling aangekondigd van het gezondheidsbeleid, waaronder de inkorting van de quarantaine bij aankomst in China en het vergemakkelijken van verplaatsingen. De ambassade wijst in haar bericht echter op een persbericht van de Frans-Chinese kamer van koophandel, waarin gesteld wordt dat de maatregelen niet aan de verwachtingen voldoen en Peking wordt opgeroepen om de "onnodige en buitensporige restricties" af te schaffen.
  Het bericht op Weibo kreeg meer dan 85.000 likes en meer dan 10.000 grotendeels positieve commentaren. De westerse ambassades in China nemen doorgaans een erg diplomatische toon aan tegenover Peking. Toch publiceren ze soms meer kritische berichten ten aanzien van de overheid, voornamelijk ter verdediging van de mensenrechten of van de rechten van minderheden.
 • Aantal nieuwe coronabesmettingen en ziekenhuisopnames in de lift

  Gazet van AntwerpenHet aantal besmettingen met het coronavirus in ons land en het aantal nieuwe ziekenhuisopnames zitten opnieuw in de lift. Dat blijkt vrijdag uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.
 • Aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames in de lift

  Het aantal besmettingen met het coronavirus in ons land en het aantal nieuwe ziekenhuisopnames zitten opnieuw in de lift. Dat blijkt vrijdag uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.
  Tussen 15 en 21 november werden dagelijks gemiddeld 788 besmettingen vastgesteld, een stijging met 28 procent op weekbasis. In die periode werden dagelijks ongeveer 6.120 tests afgenomen, waarvan zowat 14,1 procent positief bleek. Dagelijks overlijden intussen nog 2,9 mensen aan de gevolgen van een infectie. Dat is dan weer een flinke daling met 51 procent.

  Van 18 tot 24 november werden elke dag 54,4 mensen in het ziekenhuis opgenomen, een toename op weekbasis met 27 procent. Er liggen op dit moment 762 mensen met een coronabesmetting in de ziekenhuizen (+17 procent), van wie 44 op intensieve zorg (+10 procent).

  Het reproductiegetal, dat aangeeft in welke mate de epidemie zich verspreidt, ligt momenteel op 1,15. Een getal boven de 1 betekent dat de pandemie in kracht toeneemt.
 • Nederland vordert 1,4 miljard euro aan coronasteun terug van bedrijven

  Gazet van AntwerpenDe Nederlandse overheid vordert van tienduizenden bedrijven overheidssteun terug die ze tijdens de coronacrisis toekende. Voorlopig gaat het om 39.000 bedrijven die alles samen 1,4 miljard euro moeten terugbetalen. Sommige bedrijven krijgen dan weer extra geld toegestopt.
 • Cruciale operatie wordt niet uitgevoerd nadat ouders PCR-test weigeren voor 13-jarige zoon: “Er is kostbare tijd verloren”

  Twee ouders uit Sint-Niklaas moesten zich dinsdag voor de rechter in Dendermonde verantwoorden nadat ze weigerden dat hun 13-jarige zoon een PCR-test zou ondergaan. Die was nodig voor een hoogdringende operatie. Uiteindelijk ging na tussenkomst van de politie de ingreep alsnog door. Maar volgens de rechter is er kostbare tijd verloren en brachten zij de gezondheid van hun kind in gevaar. Ze riskeren beide een celstraf en een boete.

Vastgoed

Jobs in de regio