© Photo News

Zwart beest Union doet Westerlo definitief de das om in strijd om promotiefinale

Westerlo is na 28 speeldagen dan wel de (voorlopige) leider in het algemene klassement, een terugkeer naar 1A is niet voor dit jaar. Op het veld van Union gingen de Kemphanen kansloos onderuit, waardoor het tweede ticket voor de promotiefinale naar Beerschot gaat.

Kersten Steurbaut

Wilde Westerlo vrijdagavond een kans maken om de periodetitel te vieren, dan moesten de Kemphanen sowieso de drie punten pakken op het veld van Union en hopen dat Beerschot in Lokeren onderuit ging. Waren het de zenuwen die met de eindstreep in zicht opspeelden? De troepen van Bob Peeters brachten in het Dudenpark veel te weinig om aan die eerste vereiste te voldoen. Door de zege van Beerschot op Lokeren was het definitief over en out.

Hoe mooi het seizoen van Westerlo ook was, vanavond moesten ze de hand in eigen boezem steken. Op alle fronten moest het zijn meerdere erkennen in de Brusselaars. Aanvallend waren de Kemphanen zo goed als onzichtbaar. Een week geleden rolde Christian Brüls nog meermaals de defensie van Virton op, in de eerste 45 minuten in het Dudenpark kon de Duitstalige Belg zich maar één keer onderscheiden. Bijna was het prijs. Brüls stuurde Abrahams richting de achterlijn, maar de voorzet van de Zuid-Afrikaan werd voor twee aanstormende Kemphanen door Kandouss weggewerkt. Het was voor rust de enige keer voor dat de thuisploeg even aan het wankelen werden gebracht.

© BELGA

De fletse prestatie van Westerlo lag niet alleen aan het ontbreken van de flitsen van Brüls of Abrahams. Vetokele leed voortdurend balverlies, Buyl kwam amper in het wedstrijdverhaal voor en op het middenveld dicteerde Union de wit. Achterin was Westerlo dan weer bijzonder kwetsbaar op de snedige infiltraties van de thuisploeg. Zo had het halfweg de eerste helft zomaar 2-0 kunnen staan.

Toen de Westelse supporters door fileleed op de Brusselse ring pas na zes minuten het bezoekersvak deden vollopen, had Brown de openingstreffer al aan de voet gehad. Het gekraakt schot van de Brit, gehuurd van Chelsea, belandde via een Westels been maar net over de kooi van Özer. Nielsen dook even later twee keer perfect in de ruimte achter de defensie. De Deen mikte zijn eerste poging net voorbij de verste paal, de tweede belandde via Dewaele in hoekschop. Een afstandsschot van Sigurdsson werd door Özer weggebokst.

© Photo News

Het was echter uitstel van executie. Twee minuten na rust kreeg Union wat het verdiende. Dewaele ging in de eigen zestien in de fout op Brown, Teuma zette de strafschop feilloos om: 1-0. Westerlo probeerde een vuist te maken, maar het was allemaal te slordig om het evenwicht te herstellen. Meer dan een poging van Vetokele op de paal leverde het niet op. Een blunder van Soumah deed het licht helemaal uit. De Senegalees probeerde na een pass nonchalant uit te voetballen, maar leed zonder enige druk knullig balverlies. Sigurdarsson profiteerde en plaatste de 2-0 in de verste hoek voorbij Özer.

Invaller Gboho zorgde met zijn tweede doelpunt in twee weken nog voor een laatste strohalm. Tevergeefs. Fixelles deed met een derde treffer in de slotminuut de boeken helemaal dicht. En zo eindigt een mooi seizoen van Westerlo toch in mineur. Union deed zijn naam als zwart beest van de Kemphanen opnieuw alle eer aan.

© BELGA

MEER OVER KVC Westerlo

Meer voetbalnieuws