© BELGA

Soap in 1B blijft duren: Virton - Beerschot gaat maandag toch niet door

De ontknoping in 1B heeft nog maar eens een nieuwe wending gekregen: de replay tussen Virton en Beerschot, die voorzien was op maandag 2 maart, gaat op die dag toch niet door. Dat heeft de rechtbank van eerste aanleg in Aarlen vrijdag beslist in kort geding, aangespannen door Virton en Westerlo. Ook de nietigverklaring van de partij in kwestie is voorlopig geannuleerd, tot alle beroepsprocedures (evocatie en het BAS) uitgeput zijn.

jm, yala

LEES OOK:

Vorige week werd Virton-Beerschot (1-0) van de 23e speeldag nietig verklaard. De beslissing van scheidsrechter Denil om de winnende treffer goed te keuren was een inbreuk op de spelregels, oordeelde de Geschillencommissie Hoger Beroep van de voetbalbond. Virton en Westerlo kondigden een procedure aan bij het BAS, maar dat verklaarde zich onbevoegd. Een vrijwillige arbitrage kon wel, maar daarvoor gaven de KBVB, de Pro League en Beerschot geen akkoord.

Daarop spanden Westerlo en Virton een kortgedingprocedure aan in Aarlen. Een beschikking van de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg schort zowel de beslissing van de Geschillencommissie Hoger Beroep als de kalendermanager op. Tot er een finale uitspraak is, mag de replay Virton-Beerschot niet afgewerkt worden.

“Replay was prematuur ”

Volgens de Luxemburgse rechtbank was de beslissing om de replay op 2 maart te plannen “prematuur”, omdat nog niet alle rechtsmiddelen uitgeput waren. Virton en Westerlo moeten “zoals voorzien in het bondsreglement” de kans krijgen om verhaal te halen. De voorzitter van de rechtbank in Aarlen nam in de beschikking dwangsommen tot 140.000 euro op.

In een persbericht laat Virton weten “verheugd te zijn” met de beslissing. “Daardoor hangt het slot van de competitie niet af van een replay, die de sportieve integriteit van 1B zwaar zou aantasten.”

Westerlo betreurt juridische escalatie

“Virton en Westerlo zagen geen andere optie dan samen de burgerlijke rechtbank te vatten”, klinkt het bij de Kemphanen. “Westerlo betreurt opnieuw de juridische escalatie waartoe zij door andere partijen wordt gedwongen. De club zal, in het belang van de sereniteit, niet verder communiceren over deze zaak en focust zich nu volledig op het cruciale duel van vrijdagavond.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Beerschot nuanceert de beslissing

Ook Beerschot reageerde vrijdagavond, vlak voor de wedstrijd in Lokeren, met de nodige nuance bij de beslissing. “Dit is geenszins een beslissing ten gronde die oordeelt over het gelijk of ongelijk van één van de partijen. ‘Rechtbank geeft Westerlo en Virton gelijk: maandag geen Virton-Beerschot’ moet dus worden genuanceerd in die zin dat er door de rechtbank van eerste aanleg enkel maar werd gezegd dat de inhaalmatch moet wachten tot de instanties van de KBVB zich hebben uitgesproken in het kader van de beroepsprocedures die in het Bondsreglement voorzien zijn.”

“Met andere woorden: er is geenszins beslist dat de inhaalwedstrijd niet màg of zal plaatsvinden, maar enkel dat de wedstrijd mogelijk niet op maandag zal kunnen plaatsvinden. Westerlo en Virton hebben dan ook geen definitief ‘gelijk’ gekregen en dit betekent ook geenszins dat de inhaalwedstrijd niet meer gespeeld zal worden, maar misschien wel op een ander moment.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Westerlo en Beerschot delen de leidersplaats voor aanvang van de slotmatch in de tweede periode in 1B. De Kemphanen, die één partij meer wonnen, zakken af naar Union. Beerschot speelt op verplaatsing bij rode lantaarn Lokeren, maar heeft dus mogelijk nog een replay in Virton te goed.

MEER OVER R.E. Virton

Meer voetbalnieuws