Beerschot won vorige week nipt van Lommel. © BELGA

Wat u moet weten over de ontknoping in 1B

Vanavond valt het doek over de reguliere competitie in 1B. Of toch bijna, want maandag zou de veelbesproken rematch Virton-Beerschot nog gespeeld worden. Al is dat buiten een Luxemburgse rechter gerekend. Kunt u nog volgen, in een competitie die bol staat van de (juridische) strijd? Dit is de inzet van de laatste speeldag.

Bastiaan Fonteyn

LEES OOK: Opnieuw een plottwist in Virton - Beerschot: de wedstrijd gaat toch niet door

Beerschot kan derde finale op rij halen

Als Beerschot geen extra match in Virton krijgt, dan moet het vanavond beter doen dan Westerlo. Bij een gelijke stand is Westerlo in het voordeel, wegens meer gewonnen wedstrijden. Op het spel staat een ticket voor de dubbele promotiefinale tegen OHL, op 8 en 14 maart. Voor Beerschot zou het de derde finale op rij zijn en een nieuwe kans om de trauma’s van vorig seizoen (tegen Mechelen) en twee jaar geleden (tegen Cercle) uit te wissen.

Het eerste deel van de opdracht: vanavond winnen in Lokeren. Daar kijken de Ratten ex-coach Stijn Vreven in de ogen. Hij moest in oktober opstappen bij Beerschot en had daar dit over te zeggen: “Er was geen balans tussen de hoge verwachtingspatronen en de kwaliteit van de kern.” Benieuwd of hij gelijk zal krijgen.

Westerlo heeft lot niet meer in eigen handen

Westerlo mag vanavond, op bezoek bij Union, niet slechter doen dan Beerschot. Zonder bonusmatch Virton-Beerschot hebben de mannen van Bob Peeters hun lot weer in eigen handen. Bij winst zijn ze zeker van de tweede periodetitel.

Naast de strijd op het veld blijven er natuurlijk vragen over de juridische strijd: Westerlo probeerde eerst met alle middelen te verhinderen dat Virton-Beerschot opnieuw gespeeld zou worden. Toen dat niet meer kon, werd een nieuwe procedure geprobeerd, die nu toch succesvol blijkt. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

© carlo coppejans

Lokeren speelt misschien wel laatste match ooit

De toekomst van Sporting Lokeren is al weken onzeker. Spelers en personeel worden niet meer betaald, het faillissement dreigt. Voorzitter Louis de Vries ontkent dat de club ten onder zal gaan, maar komt - voorlopig? - niet met een oplossing.

Woensdag weigerden de spelers te trainen en leek de wedstrijd tegen Beerschot niet te zullen doorgaan. Gisteren beslisten ze om toch aan te treden, “want het wordt misschien wel de laatste wedstrijd van Lokeren”.

Vijftig jaar na de geboorte van de fusieclub dreigt het een jubileum in mineur te worden. De supporters beloven massaal op post te zijn en willen uitpakken met een eerbetoon aan kapitein en clubicoon Killian Overmeire.

Lommel en Roeselare strijden voor plek in Play-off 2

Na de reguliere competitie volgen niet alleen de promotiefinale en de play-downs: de zes beste clubs van 1B mogen ook deelnemen aan Play-off 2. Daar wordt dit jaar gekozen voor een nieuwe formule met zestien ploegen: alle ploegen uit 1A die niet in Play-off 1 zitten plus de beste zes uit 1B.

Voor het laatste plaatsje in Play-off 2 is het nog spannend: vanavond spelen Lommel en Roeselare er in een onderling duel voor. Lommel telt voorlopig één punt meer en mag het thuis proberen af te maken.

MEER OVER KVC Westerlo

Meer voetbalnieuws