Een simulatie van hoe Smart Forest City in Cancun er moet uitzien. © rr

Stadsplanner nieuwe Cancun is geen onbekende voor Antwerpen

Het Mexicaanse Cancun is meer dan alleen een toeristische bestemming met witte stranden en palmbomen. Het wil ook voortrekker zijn in nieuwe stedelijke technologieën. Daarom krijgt Cancun een heel nieuw stadsdeel onder de noemer Smart Forest City. De stad krijgt meer bomen dan inwoners. Voor elke inwoner wordt een equivalent van 2,3 bomen geplant.

De stad wordt 557 hectare groot, waarvan vierhonderd hectare gebruikt wordt voor groene gebieden met 7,5 miljoen planten. Tussen al die planten en bomen kunnen 130.000 mensen wonen. Het idee is om een verticaal bos uit de bouwen met groen langs gevels van hoge gebouw en groendaken.

Naar schatting zal de nieuwe Smart Forest City Cancun elk jaar 116.000 ton koolstofdioxide opnemen. De stad wordt zelfvoorzienend in elektriciteit en voeding en er komt een elektrisch mobiliteitsnetwerk. Elektrische deelwagens staan aan de rand van de stad geparkeerd.

Stadsplanner Stefano Boeri tekende de plannen voor het nieuwe Cancun uit. Hij is geen onbekende, want Boeri is de man achter een groot verticaal bos in zijn thuisstad Milaan en het Palazzo Verde op Nieuw Zuid in Antwerpen.

MEER OVER Intercity