Themabeeld. © Patrick Hattori

Vijftig Mechelaars voor burgerpanel zijn geloot

De vijftig Mechelaars voor het burgerpanel zijn geloot en worden binnenkort op de hoogte gebracht. Het panel moet de gemeenteraad adviseren over hoe je als stad een goede mix maakt tussen een bruisende stad en een stad met voldoende rustplekken.

svh

Voor het nieuwe burgerpanel stuurde het Mechelse stadsbestuur vijfduizend inwoners een uitnodiging. Daarvan stelden er zich 447 kandidaat om deel uit maken van het eerste panel. “Dat is een responsratio van 9%, wat zeer hoog is in vergelijking met andere soortgelijke lotingen in binnen- en buitenland. We zijn tevreden, want we hoopten op 250 mensen”, zegt eerste schepen Patrick Princen (Vld-Groen-m+), bevoegd voor participatie. Mechelen is de eerste stad in Vlaanderen die een burgerpanel inschakelt. Dit hele traject is dan ook een leerproces, waarbij we ons laten inspireren door de aanpak van de Burgerraad in Oost-België”, stelt Princen.

De stad stelde vijf criteria voorop om de sociale mix te garanderen: geslacht, woonplaats, leeftijd, opleiding en herkomst. Het burgerpanel moet een weerspiegeling zijn van de bevolking, dus met een even grote verhouding mannen en vrouwen of kortgeschoolden en hooggeschoolden. Ook de drie leeftijdsgroepen zijn in verhouding: 16-30 jaar, 31-50 jaar en 51-plussers. Er zetelen zowel mensen uit het centrum in, als uit de wijken en de dorpen. Een derde van het burgerpanel heeft een migratieachtergrond. Er kwamen binnen elke categorie ruim voldoende aanmeldingen binnen om de loting optimaal te laten verlopen.

Het burgerpanel komt op zondag 29 maart en op zondag 19 april samen om het vastgelegde thema te bespreken.Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio