Bikkelen tot het einde: dat is wat AA Gent deed tegen AS Roma. © Photo News

Met opgeheven hoofd uit Europa: draw tegen AS Roma is niet genoeg voor AA Gent

‘t Is voorbij. De fantastische Europese campagne van AA Gent is tot een einde gekomen. Zeven (!) maanden na de openingspartij tegen het Roemeense FC Viitorul – weet u dát nog? – werd tegen AS Roma afscheid genomen van de Europa League. Met een 1-1-gelijkspel en de vaststelling dat je als Buffalo’s verdiende te winnen. Wees maar verdomd trots, AA Gent.

Guillaume Maebe

Never again. We beelden er ons graag een Ivan De Witte zittend in een Chesterfield bij. Met een glas whisky en een dikke sigaar voor extra effect. Daar, in die zetel, bedacht hij Gent 2.0. Het was eind december toen de Gentse voorzitter het never again-verhaal aan ons vertelde. Nooit meer wou hij een seizoen als de editie 2018-2019 meemaken. Eentje waarbij zijn Gent sleurde, zwoegde en zweette in de reguliere competitie en pas op de slotspeeldag bij STVV zekerheid kreeg over deelname aan PO1. Die avond nog maakte De Witte zichzelf de belofte. “Dit? Never again.”

Trektocht door Europa

Gent vernieuwde zijn aanpak, zijn beleid, zijn doelstellingen. Resultaten volgden snel. In de kenmerkende 4-4-2 ruit zette Gent een van zijn strafste thuisreeksen ooit neer, overwon het een verplaatsingscomplexje, wierp het zich op tot uitdager van torenhoog titelfavoriet Club Brugge en was er een Europese campagne om van te smullen. Gestart op 25 juli in Roemenië en gepasseerd doorheen Cyprus, Kroatië, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland zou die pas zeven (!) maanden later stranden tegen de Italianen van AS Roma. Een droom die zelfs de Chesterfield niet voorzien had.

© Photo News

AA Gent flikte het deze donderdag zelfs bijna weer. Niets wees erop dat de zestiende finales van de Europa League het plafond was voor deze ploeg. Vakkundig werd AS Roma in de tang gehouden in de Ghelamco Arena, geduldig bouwde de thuisploeg aan de weg richting een doelpunt. Dat kwam er, relatief snel, via de man die de afgelopen dagen uw krant overspoelde: Jonathan David. De Canadees rondde een aanval van vijftien opeenvolgende passes af en dikte zo zijn seizoenstotaal voor de ogen van scouts van bijna elke Europese topclub aan tot 23. Goliath zat op zijn knieën. De arena ontplofte. De hoop werd tastbaar.

LEES OOK.De beste spiervezels, af en toe een snoepje en lopen tot je erbij neervalt: Jonathan David, het goudklompje van AA Gent, ontleedt zichzelf

Zo jammer dat Gent dat gevoel maar vijf minuten kon vasthouden. Justin Kluivert – nieuw in de basis – confronteerde Igor Plastun met zijn snelheidsbeperkingen en tikte de 1-1 binnen waardoor Gent nu nog twee keer moest scoren. Een mentale klap die de ploeg niet meer te boven kwam. Ook al omdat een trekfout in de zestien op Laurent Depoitre niet gezien werd door de ref, het sluwe AS Roma op gepaste momenten het tempo uit de match hield en de vele kansen die nog volgden – David, Odjidja, Chakvetadze - niet werden afgewerkt. Soms wint Goliath wel degelijk eens. Het Europese avontuur kwam hier en nu tot een einde. Met applaus wuifde de Ghelamco Arena de groep uit. Terecht.

© BELGA

Nivellering

Wat overblijft is een prachtige herinnering. Nog meer dan de stuntcampagne in de Champions League en de Europa League-uitschakeling van Tottenham is deze Europese reeks er eentje die symbool staat voor nivellering. Symbool voor een club die een stap voorwaarts heeft gezet, die op alle fronten bovenaan meedoet, die sportief – op het veld en in het transferbeleid – een sterkere basis heeft gecreëerd en mentaal getoond heeft dat het van geen tegenstander schrik heeft. Met rede geen schrik heeft. Tot volgend jaar in Europa, Buffalo’s. Het zou wel eens even leuk kunnen worden, mijmer ik vanuit mijn Chesterfield.

MEER OVER KAA Gent

Meer sportnieuws