Beerschot mag opnieuw naar de finale na bewogen avond in Lokeren: derde keer, goede keer?

Het is gebeurd! Beerschot is periodekampioen en speelt voor het derde jaar op rij de promotiefinales in 1B. De Kielse Ratten wonnen hun eigen wedstrijd op het veld van een ontredderd Lokeren met 0-2 terwijl Westerlo onderuit ging bij Union. De eventuele inhaalwedstrijd op Virton is zo overbodig geworden.

Koen Frans

Drie uur voor de aftrap van de levensbelangrijke wedstrijd op Lokeren kreeg Beerschot het nieuws dat een rechtbank in de provincie Luxemburg had beslist dat de inhaalwedstrijd Virton – Beerschot niet mag doorgaan op maandag 2 maart. Alsof er nog niet genoeg onduidelijkheid heerste over de razend spannende eindsprint in deze tweede periode. Bovendien moest sterkhouder Rapha Holzhauser tijdens de opwarming de strijd staken. Ayrton Mboko verving de geblesseerde Oostenrijker in de basiself van Hernan Losada. In vergelijking met de spelers van Lokeren waren de ‘zorgen’ voor die van ’t Kiel natuurlijk relatief. In een kletsnat en mistroostig Daknam speelden de Waaslanders misschien wel hun laatste officiële match ooit. De bezoekers schoten het vurigst uit de startblokken. Prychynenko testte met een harde vrijschop een eerste keer de vuisten doelman Theo Defourny. Niet veel later was het al prijs. Frédéric Frans kopte een puntgave vrijschop van Grégory Grisez staalhard binnen. Beerschot op rozen.

Lokeren reageerde gevat met een dubbele reuzekans. Eerst miste Amine Benchaib onbegrijpelijk oog in oog met Mike Vanhamel. In de hoekschop die daarop volgde schudde de Beerschotaanvoerder opnieuw een wereldsave uit zijn mouwen op een kopbal van Omri Ben Harush. Beerschot kwam met de schrik vrij, Lokeren groeide in de partij. Op slag van rust keurde Wim Smet een doelpunt van Yousuf Lawal af voor een voorafgaande duwfout van Gil Van Moerzeke. Beerschot overleefde de Lokerse storm en trok met een kleine voorsprong de rust in. In Union – Westerlo was er nog niet gescoord. En zo was Beerschot halfweg virtueel periodekampioen.

Twee rode kaarten

Meteen na de pauze veerden de twee bezoekersvakken en een groot deel van de hoofdtribune recht. Union had gescoord tegen Westerlo! Beerschot nam op dat moment al een serieuze optie op de tweede periodetitel. Alsof dat nog niet genoeg was kreeg Omri Ben Harush een minuut later zijn tweede gele kaart. Twee minuten later was het helemaal gedaan. De herboren Marius Noubissi knikte een voorzet van Tarik Tissoudali tegen de netten, Defourny stond aan de grond genageld. We waren nog altijd geen tien minuten ver in de tweede helft wanneer ook Jelle Van Damme zijn tweede gele kaart onder de neus geduwd kreeg. Lokeren moest zo de kelk tot op de bodem ledigen en maakte hat laatste halfuur vol met negen spelers.

De sfeer op Daknam sloeg helemaal om. Twintig minuten voor tijd moest scheidsrechter Wim Smet de wedstrijd tijdelijk staken. In het vak van de harde kern van Lokeren stonden enkele supporters klaar om het veld te bestormen. Kapitein en clubicoon Killian Overmeire probeerde de gemoederen te bedaren, maar uiteindelijk moest een politie-eskadron de situatie komen ondermijnen. Na een oponthoud van een kleine tien minuten kwamen de 20 spelers opnieuw het veld op. Intussen nam Union verder afstand van Westerlo en konden de bezoekende fans de tweede periodetitel beginnen vieren. Lokeren streed met negen spelers nog voor wat het waard was en verdiende een doelpunt, maar dat was de thuisploeg niet meer gegund. Beerschot klaarde de klus zonder groots te spelen én met grote dank aan Union. En zo staat Beerschot voor het derde opeenvolgende jaar in de finale van de Proximus League. Derde keer, goede keer?

MEER OVER K. Beerschot V.A. LIVE: volg alle matchen live

Meer voetbalnieuws