Dossier fipronilcrisis afgerond: zeven personen en vier bedrijven voor de rechtbank

Foto: BELGA

Dossier fipronilcrisis afgerond: zeven personen en vier bedrijven voor de rechtbank

Print
Ravels / Antwerpen -

De raadkamer in Antwerpen heeft vandaag het zogenaamde Fipronildossier verwezen naar de correctionele rechtbank. Het onderzoek is afgerond. Zeven personen en vier firma’s, onder meer uit Ravels, moeten zich op een latere datum voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden.

Op 2 juni 2017 verwittigde een eierbrekerij uit Sint-Niklaas het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dat de stof ‘fipronil’ was aangetroffen in eieren bestemd voor menselijke consumptie. Fipronil is een stof met een anti-parasitaire werking en mag in de Europese Unie niet gebruikt of toegediend worden aan voedselproducerende dieren, omdat er te veel risico’s voor de volksgezondheid aan verbonden zijn.

Het FAVV startte een onderzoek. De eieren had de eierbrekerij ontvangen van een pluimveehouderij in Lokeren. Een Nederlandse firma had daar de stallen een bloedluisbehandeling gegeven. De stof ‘fipronil’ zou bewust zijn toegevoegd aan een 100% natuurlijk product om onder meer bloedluizen bij pluimvee te bestrijden.

Huiszoekingen

Op 19 juli 2017 werd een gerechtelijk onderzoek geopend in Antwerpen, een dag later werden in het kader van dat onderzoek verschillende huiszoekingen uitgevoerd. Het gerechtelijk onderzoek heeft volgens het Openbaar Ministerie een illegale handel aan het licht gebracht, waarbij anti-parasitaire producten, waaronder fipronil, werden toegevoegd aan legale producten met mogelijke risico’s voor de volksgezondheid.

De raadkamer heeft vijf mannen van 27, 35, 48, 52 en 64 uit Ravels, Kortemark, Torhout, Melle, Houthalen-Helchteren en Libramont-Chevigny, twee vrouwen van 36 en 37 uit Antwerpen en Chaam (NL) en vier bedrijven uit Ravels, Torhout, Melle en Hamois doorverwezen naar de rechtbank. Zij staan ook terecht voor valsheid in geschriften, witwaspraktijken, hun aandeel in een criminele organisatie, enzovoort.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio