© GMAX AGENCY

Westerlo en Virton gaan in evocatie tegen nietigverklaring Virton-Beerschot

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft woensdag de beroepsprocedure van Virton en Westerlo tegen de nietigverklaring van Virton-Beerschot zonder gevolg geklasseerd. Virton en Westerlo betreuren dat en tekenen nu evocatieberoep aan bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB).

Vorige week werd Virton-Beerschot (1-0) van de 23e speeldag in 1B nietig verklaard. De beslissing van scheidsrechter Denil om de winnende treffer goed te keuren, was een inbreuk op de spelregels, oordeelde de Geschillencommissie Hoger Beroep van de voetbalbond. Virton en Westerlo kondigde een procedure aan bij het BAS, zelfs al voorziet het bondsreglement in deze specifieke situatie niet in zo’n procedure.

Toch is een arbitrage nog mogelijk, schrijft het reglement van het BAS voor, als alle betrokken partijen daartoe bereid zijn. En daar wringt het schoentje, want Beerschot en de KBVB weigerden de arbitrageovereenkomst formeel te ondertekenen. Daarop klasseerde het BAS het beroep van Virton en de vrijwillige tussenkomst van Westerlo als belanghebbende partij zonder gevolg.

Maar Virton en Westerlo veranderen het geweer van schouder. De Luxemburgers tekenen namelijk evocatieberoep aan tegen de beslissing van de Geschillencommissie Hoger Beroep en Westerlo sluit zich daar bij aan. Die cassatieprocedure werkt niet opschortend, waardoor de replay op 2 maart en het verdere competitieverloop niet in het gedrang komen. De Evocatiecommissie van de KBVB bekijkt of de regels correct zijn gevolgd, maar behandelt de zaak niet meer ten gronde. Indien er een inbreuk op de procedure wordt vastgesteld, kan het dossier teruggestuurd worden naar de Geschillencommissie Hoger Beroep in een andere samenstelling.

“Virton betreurt heel erg dat Beerschot en de KBVB een arbitrage weigeren. We nemen nu de stappen die onze belangen het best dienen”, meldde Virton. Westerlo, dat met Beerschot nog in de running is voor de tweede periodetitel, is dezelfde mening toegedaan. “Een procedure voor het BAS is de enige manier om snel tot een oplossing te komen, in het belang van het Belgische voetbal en een correct competitieverloop in het bijzonder. De procedures voorzien in het bondsreglement bieden vandaag geen effectief rechtsmiddel”, aldus de Kemphanen.

Westerlo diende dinsdag beroep in tegen de beslissing van de kalendermanager van de Pro League om de wedstrijd te laten herspelen op 2 maart. Bovendien zal de club bij de bond ook derdenverzet aantekenen tegen het vonnis van de Geschillencommissie Hoger Beroep. “We zullen alle maatregelen nemen die nodig zijn om onze rechten te vrijwaren”, aldus algemeen directeur Wim Van Hove. “We betreuren deze juridische escalatie, maar worden hiertoe door andere partijen gedwongen.”

MEER OVER KVC Westerlo

Meer voetbalnieuws