© Informazout
60% besparen doe je zo
In vier stappen naar minder uitstoot met vloeibare brandstoffen
We evolueren naar een koolstofneutrale samenleving tegen 2050. Niet alleen de manier waarop we ons verplaatsen maar ook de wijze hoe we ons verwarmen zal duurzamer moeten. Hoe doe je dat met een stookolie-installatie? De sector heeft de oplossing klaar in een vierstappenplan.
Fossiele brandstoffen worden beschouwd als een deel van het klimaatprobleem omdat ze bij de verbranding CO2 uitstoten. Maar met de juiste aanpak kunnen vloeibare brandstoffen een deel van de oplossing zijn door steeds minder CO2 uit te stoten en uiteindelijk zelfs CO2-neutraal te zijn. Hoe gaat dat in zijn werk?
1. Bespaar energie dankzij goede isolatieDe Belgische huizen zijn notoir slecht geïsoleerd. Dat betekent dat heel wat Belgen de energie en dus ook hun geld langs ramen en deuren buitengooien. Isolatie van de buitenschil is een essentiële stap in het terugdringen van de energiekosten en de emissies.Een derde van de woningen in België heeft geen dakisolatie, terwijl 30% van de energie verloren gaat door het dak. Je kan dus elke winter 30% op je stookoliefactuur besparen door je dak goed te isoleren. Een vijfde van de woningen heeft geen dubbel glas, waarmee je nochtans 15% van de energie die verloren gaat zou kunnen binnenhouden. Muur- en vloerisolatie is helemaal het ondergeschoven kind. In slechts 35% van de Belgische woningen zijn de muren geïsoleerd. In amper 25% van de woningen geldt dit voor de vloeren.Wanneer maak jij werk van isolatie? Hier vind je de juiste volgorde.
2. Bespaar tot 30% energie met een condenserende ketelEens de belangrijkste isolatiemaatregelen in je woning zijn uitgevoerd, is het verstandig om ook naar de verwarmingsketel te kijken. Maar liefst 58% van de bestaande woningen die op stookolie verwarmd worden, doen dat met een oude, niet-condenserende ketel, blijkt uit de REG-enquête van 2019. Wanneer je goede isolatie combineert met de aanschaf van een hoogrendementsketel, kan je dus tot 60% minder energie gaan verbruiken en dat met meer comfort. Wil je precies weten hoeveel jij kan besparen? Dat kan met deze handige bespaarsimulator. En voor alle duidelijkheid: bij een gewone renovatie mag een bestaande mazoutketel door een nieuwe condenserende stookolieketel (A-label) vervangen worden. De voorwaarde in het Vlaams Klimaatplan: de nieuwe stookolieketel moet even performant zijn als een aardgasketel (A-label). En bij zo’n nieuwe condenserende stookolieketel is dat sowieso het geval.
3. Ga voor hybride en bespaar extraVoorzie je extra budget en denk je graag op de lange termijn? Ga dan voor een hybride stookinstallatie. Hybride auto’s kent iedereen: die rijden elektrisch én op brandstof. Een hybride verwarmingsinstallatie werkt volgens hetzelfde principe. Ze gebruikt de energie van de natuur wanneer het kan en de energie uit je brandstoftank wanneer de energie uit de natuur niet volstaat.Er zijn twee manieren om hernieuwbare energie te combineren met je stookolieketel: met een zonneboiler of een warmtepomp. Meer weten? Klik op de links en de combinatie van een stookolieketel met een zonneboiler of een warmtepomp heeft geen geheim meer voor jou.
4. Schakel over op koolstofneutrale brandstoffen zodra het kanIn goed geïsoleerde huizen, met een condenserende ketel, eventueel in combinatie met hernieuwbare energie, vormt verwarmen met stookolie nu al een veel duurzamer oplossing dan vroeger. En er wordt volop gewerkt aan koolstofneutrale vloeibare brandstoffen.Die brandstoffen van de toekomst hebben twee belangrijke eigenschappen: bij de productie en verbranding komt geen extra CO2 vrij. En ze zijn mix-in: ze kunnen stapsgewijs aan de bestaande stookolie worden toegevoegd én in bestaande installaties worden gebruikt. In een ander artikel gaan we nader in op deze brandstoffen van de toekomst.
Meer weten over hoe jij schoner, duurzamer en zuiniger kan verwarmen?Raadpleeg deze gidsen. »