Aangeboden door Informazout

© IWO

De natuur sparen en minder energie verbruiken doe je zo

Je vertrouwde energiebron, gecombineerd met gratis zonne-energie

Onderzoek van Profacts in opdracht van Mediahuis wijst uit dat de Belg het liefst trouw blijft aan zijn energiekeuze voor hoofdverwarming. Als het even kan in combinatie met hernieuwbare energie. Voor stookoliegebruikers is er goed nieuws.

Het Profacts-onderzoek is duidelijk: 74% van de Belgen verkiest zijn huidige energiekeuze voor verwarming ook in de toekomst te behouden. 26% hiervan verkiest daarbij om zijn vertrouwde energie aan te vullen met hernieuwbare energie. Een nieuwe mazoutketel in combinatie met een zonneboiler brengt deze oplossing binnen ieders bereik.Hernieuwbare energie is de toekomst. Maar wat als de zon even niet schijnt? Met een zonneboiler kan je meer dan de helft van het jaar gratis warm water produceren met de kracht van de zon. Wanneer de zon niet volstaat, zorgt stookolie voor de nodige energie.

Beste koopInformazout liet het studiebureau Deplasse en vennoten in alle onafhankelijkheid berekenen wat de meest duurzame keuze is voor een vervanging van een oude mazoutketel. De berekening werd uitgevoerd voor een Belgische standaardwoning, een half vrijstaande woning met 4 bewoners en een warmtebehoefte van 28.000 kWh/jaar. Bij de vergelijking hield het studiebureau rekening met de totaalkost over een periode van 15 jaar, de aankoop- en onderhoudskosten van de installatie, de brandstofkost en de financieringskost. Dat de combinatie van een stookoliecondensatieketel met een zonneboiler als beste koop uit de bus komt, is vooral te danken aan het feit dat deze installatie de laagste jaarlijkse verbruikskost laat optekenen. De jaarlijkse verbruiks- en onderhoudskost bedraagt 2.700 euro, wat een besparing van zo’n 29% betekent in vergelijking met een oude stookolie-installatie. De investeringskost ligt uiteraard iets hoger, maar dit kan door premies voor een groot deel worden gecompenseerd. Gerekend over 15 jaar bedraagt de jaarlijkse globale kost 3.467 euro, aanschaf en installatie van zonneboiler en condensatieketel inbegrepen.

En warmtepompen dan?Als je duurzame energie wilt combineren met mazout, komen ook warmtepompen op de radar. Een warmtepomp is een soort omgekeerde koelkast die door middel van een elektrische pomp warmte op lagere temperatuur aan de natuur onttrekt. Deze warmte wordt elektrisch opgekrikt en op hogere temperatuur afgegeven in de woning. Een nadeel is de hoge aanschafkost van warmtepompen (naargelang het type 6.000 tot 30.000 euro) en de kost van de verbruikte elektriciteit. In de studie van Deplasse en vennoten komt de combinatie condensatieketel – warmtepomp als minder interessant dan de combinatie met een zonneboiler naar voor, met een globale jaarlijkse kost van 4.644 euro.

Hoe werkt een zonneboiler?De zonneboiler mag niet verward worden met PV-panelen die zonlicht omzetten in stroom, al hebben ze er uiterlijk wel iets van weg. Zonneboilers bestaan uit een vlak met buizen gevuld met een warmtevloeistof die de energie van de zonnestralen opneemt. De opgewarmde vloeistof van de zonnepanelen stroomt naar een voorraadvat waar de warmte via een warmtewisselaar wordt overgedragen op het sanitair water of het water in de verwarmingsinstallatie. Het systeem werkt volledig automatisch. Zo lang de warmte van de zon volstaat, wordt er geen druppel stookolie verbruikt. Wanneer de zon niet volstaat en/of je verwarmingsbehoefte toeneemt, schakelt het systeem automatisch de bijverwarming op stookolie in.

Loop jij ook warm voor een duurzame toekomst?Vind hier jouw ideale verwarmingsinstallatie, met of zonder zonneboiler. »