Strafvordering tegen Omega Diamonds vervalt na regeling met douane

Foto: reuters

Strafvordering tegen Omega Diamonds vervalt na regeling met douane

Print
Antwerpen -

In het hof van beroep van beroep in Gent viel woensdag de uitspraak in de zaak van het Antwerps bedrijf Omega Diamonds. Zoals te verwachten werd de strafvordering vervallen verklaard. Er was immers een regeling getroffen tussen Omega Diamonds en de douane.

Omega Diamonds voerde tussen 2003 en 2008 364 zendingen ruwe diamant uit Zwitserland en de Verenigde Arabische Emiraten in. Volgens Douane en Accijnzen had het diamantbedrijf de invoervergunningen daarvoor verkregen op basis van onvolledige en onjuiste informatie over de oorsprong, waarde en leverancier van de diamanten, wat door Omega Diamonds werd betwist.

Douane en Accijnzen had Omega Diamonds gedagvaard en vorderde liefst 4,6 miljard euro: de tegenwaarde van de ingevoerde diamanten plus dan nog een boete van 2,29 miljard euro.

Zowel de correctionele rechtbank van Antwerpen als het hof van beroep in Antwerpen oordeelden echter dat de claim moest afgewezen worden. Maar het arrest van het hof van beroep werd verbroken door het Hof van Cassatie waardoor de zaak opnieuw moest voorkomen voor het hof van beroep in Gent.

Eerst heeft het hof zich gebogen over de vraag waarover ze bevoegd zijn, de lijnen waarin het proces zich afspeelt, en of de tenlastelegging eventueel moet worden aangepast. Daarover werd reeds in december 2018 gepleit en verder gezet begin maart vorig jaar. In een tussenarrest werd beslist dat alles bij de grond van de zaak zal gevoegd worden. De zaak zou worden gepleit op 5 februari, maar was al op 2 juli verjaard.

Op 29 november vorig jaar werd echter een transactie afgesloten tussen Omega Diamonds en de douane, waardoor de hele zaak nu van de baan is. Het hof stelde vast dat de strafvordering tegen de derde en de vierde beklaagde was vervallen omdat die waren overleden en ook tegen alle andere beklaagden gezien de afgesloten overeenkomst.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio