UZA test patiënten op coronavirus in aparte containers

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) is op zijn site in Edegem twee grote containers aan het opstellen om patiënten te testen op het coronavirus. Vanaf vrijdag of zaterdag worden ze in gebruik genomen. Zo willen ze de spoeddienst ontlasten.

Christof Willocx

“Sinds vorig weekend krijgen we op de spoedafdeling een tiental personen per dag langs die zich willen laten testen op het coronavirus”, zegt Evita Bonné, woordvoerder van het UZA. “Dat is een bijkomende belasting voor onze spoeddienst. Daarom willen we die patiënten apart opvangen in containers, die tegen vrijdag of zaterdag volledig ingericht zullen zijn. De patiënt zal dan aan de ingang van de spoeddienst zien waar hij zich moet aanmelden.”

Uitslag na vier uur

Het is niet de bedoeling dat patiënten op eigen houtje naar het UZA gaan. “Als je denkt dat je verschijnselen hebt die op het coronavirus kunnen wijzen (hoesten, koorts of slijmen, red.) en je recent bent teruggekeerd uit een risicogebied, bel je best eerst naar de huisarts”, zegt Bonné. “De arts kan je doorverwijzen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Als hij je naar de spoedgevallen van het UZA doorverwijst, kom je in een van onze containers terecht. Daar zal een arts nagaan of je effectief tot het risicoprofiel behoort en indien nodig tot screening overgaan. Daarna mag de patiënt naar huis. Na vier uur is de uitslag er. De patiënt wordt dan opgebeld met het resultaat.”

Wie het virus heeft, moet thuis in quarantaine blijven. Wie erg ziek is van het coronavirus, kan worden opgenomen in het UZA of in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel. Dat zijn de enige twee ziekenhuizen in België die patiënten met het coronavirus mogen opnemen.

Eén persoon in quarantaine

Het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA), dat onder meer het Stuivenbergziekenhuis en het Middelheim uitbaat, heeft nog geen plannen voor een containers. “Deze week komen de directeurs samen om te beslissen welke maatregelen we zullen nemen”, zegt Renée Willems, woordvoerder van ZNA. “Tot hiertoe hebben we amper patiënten die zich willen laten controleren op het coronavirus. Er was één patiënt die bij ons in quarantaine is gebleven omdat hij bepaalde symptomen had, maar uiteindelijk bleek die persoon het virus niet te hebben.”

© JVDP

Vastgoed

Jobs in de regio