Ellende op Antwerpse Ring door ongeval op E34: tot twee uur filerijden

Print
Antwerpen -

De ochtendspits in Antwerpen is enorm moeizaam verlopen. Door een ongeval met een vrachtwagen op de E34 stond het verkeer op de Antwerpse Ring muurvast vanaf Antwerpen-Noord. Op een gegeven moment verloren bestuurders tot twee uur in de ellenlange file.

Het ongeval, dat volgens het Vlaams Verkeerscentrum niets te maken had met het winterse weer, gebeurde even voor 7u ter hoogte van Waaslandhaven-Oost. “Een vrachtwagen reed er in op de werfzone die op de E34 staat in de richting van Knokke”, aldus Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. “Er was heel wat schade, want de vrachtwagen heeft de betonnen jerseys geraakt en verloor daarbij ook één van de wielen.”

De weg was er lange tijd helemaal versperd en het verkeer werd omgeleid via de parallelweg. Dat zorgde voor opstoppingen die tot ver voelbaar waren. Het was filerijden van Antwerpen-Noord tot Waaslandhaven-Oost. Ook het verkeer dat uit Limburg komt via de E313 naar Antwerpen voelde de impact van de versperring. Op een gegeven moment stond er tot twee uur file.

De takeling op de E34 werd rond 10.30u afgerond en de weg werd er vrijgegeven. Het zou nog tot na de middag duren voor de opgebouwde files zijn weggewerkt.

Zwarte smurrie op wegdek

Tot overmaat van ramp was er woensdagochtend aan het knooppunt van de A12 met de Antwerpse Ring in Antwerpen-Noord richting Gent sprake van een moeilijke doorgang door een smurrie op het wegdek. De Antwerpse brandweer en de Civiele Bescherming kwamen ter plaatse om de rijbaan op te ruimen.

“Het gaat om een onbekende zwarte substantie op het wegdek over een lengte van zowat honderd meter”, zegt Jasmien O van de Brandweer Zone Antwerpen. “De vervuiler is voorlopig spoorloos en we hebben niet kunnen achterhalen om welk product het gaat. De Civiele Bescherming kwam met een zuigmachine ter plaatse om de smurrie te verwijderen.”

Geen uitzonderlijke ochtendspits

In de rest van Vlaanderen was het geen uitzonderlijk drukke ochtendspits, ondanks de barre weersomstandigheden. Rond 08.15u stond er 150 kilometer file op de Vlaamse snelwegen, wat een erg gemiddelde waarde is. Voor 7u was het wel opmerkelijk drukker dan anders, omdat de rijomstandigheden moeilijk waren na een nacht met veel winterse neerslag.

De Vlaamse snelwegen waren op geen enkel moment woensdagochtend bedekt met sneeuw, maar het wegdek was op veel plaatsen wel heel nat. “In de vroege uurtjes van de ochtendspits zorgde dat voor moeizaam verkeer, met meer files dan anders. Dat kwam doordat mensen hun rijgedrag aanpasten aan de rijomstandigheden”, legt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum uit.

Op de E17 in Haasdonk richting Antwerpen moesten er twee rijstroken afgesloten worden door wateroverlast, maar rond 7.30u konden die weer worden vrijgegeven.

“Nu nog kan het her en der moeizaam rijden zijn”, waarschuwt Bruyninckx wel. “In de regio Brussel vallen er momenteel winterse buien op bepaalde plaatsen. We blijven waarschuwen voor watergladheid en winterse neerslag, waardoor je je rijgedrag moet aanpassen.”

Ellende op Antwerpse Ring door ongeval op E34: tot twee uur filerijden
Rond Brussel lag er ’s ochtends een dun laagje sneeuw. Foto: BELGA

Verkeer Antwerpen: Actuele verkeersinformatie en reistijden op de Antwerpse Ring en aansluitende snelwegen.

Meer nieuws