De chaos in 1B voor u uitgelegd in vijf vragen: waarom de Pro League zelfs moet vragen de promotiefinales uit te stellen

Foto: GMAX AGENCY

De chaos in 1B voor u uitgelegd in vijf vragen: waarom de Pro League zelfs moet vragen de promotiefinales uit te stellen

Print

Sinds de Geschillencommissie Hoger Beroep afgelopen vrijdag oordeelde dat de wedstrijd Virton-Beerschot herspeeld moet worden, is het hek van de dam in de Proximus League. Het competitieslot dreigt één juridisch kluwen te worden, en de Pro League vroeg zelfs al de promotiefinales uit te stellen. De feiten voor u op een rijtje.

Wat is er precies aan de hand?

Afgelopen vrijdag heeft de Geschillencommissie Hoger Beroep van de voetbalbond geoordeeld dat het resultaat van de wedstrijd Virton-Beerschot (1-0) nietig verklaard werd omdat het enige doelpunt van de wedstrijd niet goedgekeurd had mogen worden. De wedstrijd moet volgende week maandag 2 maart herspeeld worden.

Waarom is dat zo vervelend?

Omdat de laatste speeldag komende vrijdag al gepland staat, en Beerschot samen met Westerlo met hezelfde aantal punten op kop staat in de tweede periode. Dat zou willen zeggen dat de Antwerpenaren na afloop van de laatste speeldag alsnog een kans kan krijgen om over Westerlo te springen.

Was er dan geen andere datum mogelijk?

Nee. Beerschot speelde namelijk op zondag al, en er moeten twee volledige rustdagen tussen elke wedstrijd zitten. De wedstrijd voor vrijdag 28 februari spelen, was dus niet mogelijk. Maandag 2 maart was de eerste vrije datum.

Waarom dreigt de finale uitgesteld te moeten worden?

Door het opschortende karakter van het beroep dat Virton en Westerlo hebben aangetekend tegen de beslissing om de match Virton-Beerschot te laten herspelen. Dat wil zeggen dat de wedstrijd niet herspeeld kan worden tot er een uitspraak is. Daardoor dreigen de finalewedstrijden, die op 8 en 14 maart gepland staan, uitgesteld te moeten worden. De Pro League informeerde intussen al bij OH Leuven, Beerschot en Westerlo of zij akkoord zouden zijn de finale uit te stellen.

Waarom kan ook een faillissement nog over promotie beslissen?

Omdat uitgerekend op de laatste speeldag van vrijdag Lokeren-Beerschot gepland staat. De thuisploeg stond vorige week al op de rand van faillissement. Mocht de club voor vrijdag alsnog de boeken neerleggen, zou Beerschot de partij met een 0-5-forfaitscore winnen. In dat scenario zou de match Virton-Beerschot overbodig worden als Westerlo niet kan winnen op het veld van Union vrijdag, want dan is Beerschot sowieso al zeker van de promotiefinale.

Meer voetbalnieuws