Virton en Westerlo nu officieel naar BAS: uitspraak over inhaalmatch Beerschot gevraagd vóór slotspeeldag

Foto: GMAX AGENCY

Virton en Westerlo nu officieel naar BAS: uitspraak over inhaalmatch Beerschot gevraagd vóór slotspeeldag

Print

1B-clubs KVC Westerlo en Excelsior Virton stappen officieel naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) om in beroep te gaan tegen de inhaalmatch Virton-Beerschot. De Geschillencommissie Hoger Beroep van de voetbalbond besliste eerder dat die match herspeeld moet worden wegens een cruciale scheidsrechterlijke fout. Westerlo en Virton willen een uitspraak vóór de slotspeeldag van de Proximus League. Die wordt nu vrijdag, op 28 februari, afgewerkt.

De inhaalwedstrijd tussen Virton en Beerschot gaat na de beslissing van de Geschillencommissie door op 2 maart. Beerschot, dat zich op speeldag 23 in Virton zwaar benadeeld voelde door een cruciale scheidsrechterlijke fout tijdens een dubieus doelpunt, kreeg van de Geschillencommissie gelijk, maar krijgt nu wel Virton en Westerlo tegenover zich. Zij leggen klacht neer bij het BAS tegen die inhaalwedstrijd. Die klacht werkt opschortend en dus zou de inhaalwedstrijd niet gespeeld kunnen worden vooraleer het BAS naar buiten komt met een uitspraak.

“Integriteit 1B komt in gedrang”

Westerlo, dat samen met Beerschot nog volop meedoet voor de periodetitel, liet dinsdag weten dat het officieel naar het BAS stapt. De Kempenaars willen dat er voor vrijdag 12u, voor de slotspeeldag dus, een uitspraak komt. “Deze beslissingen hypothekeren de sportieve voorbereiding van het cruciaal duel tegen Union. Daarnaast riskeert een eventuele replay van de wedstrijd Virton-Beerschot geen belang meer te hebben voor Virton, waardoor de integriteit van de competitie in het gedrang komt. De enige manier om een correct competitieverloop zonder enige verdachtmaking te garanderen, bestaat erin een definitieve beslissing omtrent de wedstrijd Virton-Beerschot te bekomen in de loop van deze week.”

Ook Virton liet in een officiële mededeling op de clubwebsite weten naar het BAS te trekken. Dat is opvallend, want de Luxemburgers maken in geen enkel geval meer aanspraak op de tweede periodetitel. De club onderneemt naar eigen zeggen juridische stappen uit zorg om het algemeen belang en haar eigen imago. “Ook al doen we als club niet meer mee voor de tweede periodetitel, niets zou Westerlo en alle voetbalsupporters ervan mogen weerhouden de sportieve legitimiteit van het resultaat van die inhaalmatch in vraag te stellen. Virton wil hiermee blijk geven van haar strijdlust en professionalisme.”

“Uitspraak vrijdagmiddag? Theoretisch kan het”

De vraag van Westerlo en Virton om een uitspraak te doen voor vrijdag zegt genoeg over de urgentie van de situatie. “Vrijdagmiddag? Dat is kort dag”, zegt Marc Boes, vorige zomer BAS-voorzitter in de affaire tussen KV Mechelen en Beerschot (omtrent de zaak Propere Handen, red.) en nu nog steeds arbiter bij het BAS. “Maar theoretisch gezien kan het. Er zijn al zaken in kortere tijd afgehandeld bij het BAS. Alles hangt af van de medewerking van de partijen en hoe snel we de rechters bij elkaar krijgen. Eventueel kan er vrijdagmiddag al een uitspraak gedaan worden, maar volgt de motivering een aantal dagen later. Dat is ook al eerder gebeurd.”

Vanwaar alle commotie? Herbekijk hier het dubieuze doelpunt tijdens Virton-Beerschot (1-0):

Video: ATV

LEES OOK: Chaos compleet: worden promotiefinales in 1B uitgesteld?

LEES OOK: Waarom Virton-Beerschot enkel herspeeld kan worden op maandag 2 maart

LEES OOK: Afwikkeling 1B dreigt kluwen te worden: “Alle wedstrijden worden op geplande data gespeeld”

Meer voetbalnieuws