Veel meer mensen sterven aan griep, waarom is er dan zo’n heisa over coronavirus?

Alleen al in de Euro­pese Unie sterven elk jaar 40.000 mensen aan de griep. Wereldwijd gaat het om een tienvoud. Leg die cijfers naast het aantal dodelijke slachtoffers van het nieuwe corona­virus: tot dusver geen 3.000 doden. Waarom dan al die draconische maatregelen om het virus in te dijken?

Maxie Eckert

“Anders dan tegen de griep hebben we (nog) geen vaccin tegen het nieuwe coronavirus. Dat maakt een groot verschil”, zegt Steven Van Gucht, diensthoofd virale ziekten bij het wetenschappelijk instituut Sciensano en voorzitter van het wetenschappelijk coronacomité. “We hebben geen enkel wapen in handen tegen het nieuwe virus en moeten het dus indijken.”

LEES OOK: België voorbereid op uitbraak coronavirus: zo verlopen de drie fases

“Het nieuwe corona­virus is ook écht nieuw. Niemand is ertegen immuun, iedereen kan ermee besmet raken en het doorgeven. Bij de griep ligt dat anders. Wie de griep heeft gehad, kent het volgende jaar vaak een milder verloop of blijft zelfs helemaal gespaard van de ziekte.”

“Bij een eerste infectiegolf, zoals nu met het nieuwe coronavirus, kunnen de zieken en doden in absolute aantallen ongeremd oplopen. De vele gevallen kunnen de gezondheidszorg overbelasten, ook al kent slechts een klein deel ervan een ernstig verloop.”

LEES OOK: Expert UAntwerpen over coronavirus: “Tijd kopen is cruciaal”

Statistieken

Van de patiënten die besmet zijn met het nieuwe coronavirus, sterven enkele procenten eraan. De griep is minder dodelijk, met een sterftecijfer van zo”n 0,1% van de patiënten. Bovendien staan de statistieken van de griep als een huis, wat een rationele afweging over de verspreiding eenvoudiger maakt dan bij een virus waarvan de ­totale omvang van de verspreiding nog onbekend is. “De maatregelen zijn dus ook ingegeven door het voorzorgsprincipe”, zegt Van Gucht.

LEES OOK: Cruisekoppel krijgt huisarrest tot vrijdag

Bekijk ook:

Antwerpse zit vast in hotel op Tenerife door coronavirus: “Briefje onder deur dat we in kamer moeten blijven”

Kempens koppel zit in huisarrest op bevel van Volksgezondheid na een cruise in Azië

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio