Zaak rond ‘bende van Mega Toby en Sproetje’ wordt in mei behandeld

De zaak van de zes (voormalige) Antwerpse politiemannen wordt op 18 mei behandeld voor de correctionele rechtbank. Dat werd dinsdag overeengekomen met alle partijen. De zogenaamde ‘bende van Mega Toby en Sproetje’ moet zich verantwoorden voor onder meer zware diefstallen met geweld en afpersing. Er stelden zich 28 slachtoffers burgerlijke partij.

In 2016 werden de zes agenten opgepakt na een maandenlang onderzoek door de dienst Intern Toezicht van de Antwerpse politie en door het Comité P. Dat onderzoek bracht een hele resem zware feiten aan het licht die de zes gepleegd zouden hebben tijdens hun diensturen als inspecteur in de afdeling City (Antwerpen-Noord en Borgerhout) van de Antwerpse politie.

Zo zouden Tom D.J., Kenny V.B., Besart B., Nick C., Jochen G. en Stéphane S., of de ‘bende van Mega Toby en Sproetje’ zoals ze in de buurt genoemd werd, verschillende illegalen hebben opgepakt om ze op afgelegen plaatsen van hun geld te beroven. Uit het onderzoek kwamen meer dan tien feiten van diefstallen met geweld naar voor. De zes zouden in totaal ongeveer 7.000 euro hebben buitgemaakt. Vier van hen worden ook verdacht van het uitvoeren van een huiszoeking zonder dat ze daar de toestemming voor hadden. Tijdens die huiszoeking in de Huybrechtstraat zouden ze veel schade hebben aangericht en zouden ze meer dan 1.000 euro gestolen hebben.

De bende staat verder nog terecht voor afpersing, het vervalsen van processen-verbaal, racisme, discriminatie van een homoseksuele man, slagen en verwondingen en misbruik van gezag als politie-inspecteur.

De zes mannen zijn niet meer actief bij de lokale politie van Antwerpen. “Een van hen nam zelf ontslag, een andere werd reeds ontslagen in een ander dossier en de vier anderen zijn geschorst”, zegt Willem Migom van de Antwerpse politie.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio