Minister Koen Geens drukt minimale dienstverlening in gevangenissen door

Koen Geens. Foto: BELGA

Minister Koen Geens drukt minimale dienstverlening in gevangenissen door

Print

Het geduld van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is op. Hij liet de cipiersvakbonden weten dat de minimale dienstverlening vanaf nu gewoon ingaat.

De onderhandelingen duren al drie jaar. Het sociaal overleg met de vakbonden van de cipiers is wat Geens betreft afgerond: ze hebben zich nu te schikken naar de wet. Die is door de Kamer gestemd en in principe al sinds november 2019 van kracht.

Concreet houdt ze in dat elke stagingsaanzegging tien dagen van tevoren moet gebeuren. Een minimumbezetting moet ervoor zorgen dat de rechten van gedetineerden niet in het gedrang komen en dat de veiligheid gegarandeerd kan worden. Europa tikte ons land al op de vingers omdat stakingen te vaak leidden tot mensonterende omstandigheden in de gevangenissen.

Alleen bleef die wet tot nu toe dode letter. De cipiers zien er een aanval op hun stakingsrecht in. Als er niet genoeg vrijwilligers zijn om te werken, dan kunnen stakers worden opgevorderd. Bovendien kampt het gevangeniswezen al langer met een personeelstekort dat maar niet opgelost raakt. De stakingen van de afgelopen weken liepen dan ook niet volgens de nieuwe procedures.

Geens’ beslissing spreken de vakbonden van een “dictaat van de Wetstraat”. “De minister laat geen ruimte voor verdere onderhandelingen.” Een nieuwe grote stakingsgolf in de gevangenissen lijkt dan ook onafwendbaar.

Nu in het nieuws