AZ Sint-Jozef Malle internationaal erkend als lokaal traumacentrum

De spoedafdeling van AZ Sint-Jozef Malle kreeg deze maand als eerste Belgisch ziekenhuis het internationale label van lokaal traumacentrum (LTC) van de Deutsche Gesellschaft für Unfallchirurgie (DGU).

Kristin Matthyssen

Een speciaal daarvoor opgeleid team van artsen en verpleegkundigen staat de klok rond paraat om traumapatiënten op te vangen. De voorbije jaren kreeg de mugfunctie zo’n 40 trauma’s per jaar te verwerken.

Met dit LTC-label kan het AZ Sint-Jozef een traumapatiënt, die ernstige kwetsuren opliep bij een ongeval, snel de correcte behandeling geven. De arts van de mobiele urgentiegroep (mug) beslist op de plaats van het ongeval in welk traumacentrum de patiënt het best kan worden geholpen. Bij aankomst daar staan verpleegkundigen en artsen klaar om de patiënt meteen op te vangen. Medisch-diensthoofd spoedgevallen dokter Gervais Nougon: “Door de opleidingen die onze spoedartsen en verpleegkundigen de voorbije twee jaar volgden, werken we op een gestandaardiseerde manier, wat voordelig is voor de kwaliteit van de zorg voor onze patiënten. Elke aanwezige zorgverlener draagt bij de opvang van een traumapatiënt een hesje met een bepaalde kleur die correspondeert met de taken die hij op dat moment heeft, bijvoorbeeld luchtweg of ademhaling. De toestellen en materialen die bij die specifieke taak horen, hebben dezelfde kleurencode. Dat bevordert de rust die nodig is om de patiënt zo snel mogelijk de beste zorg te kunnen geven.”

© AZ Sint-Jozef

De DGU-audit vond plaats na een grondige voorbereiding van drie jaar waarin AZ Sint-Jozef Malle heel wat investeringen deed, zowel in infrastructuur als opleidingen. De goede relatie met het universitair ziekenhuis Antwerpen (UZA), die ook in ziekenhuisnetwerk Helix zitten, was tijdens de voorbereiding een groot voordeel. Zij werden in 2018 door de DGU erkend als supraregionaal traumacentrum en konden zo hun expertise met ons delen. “Nauwe samenwerking met het UZA is belangrijk en zal dit altijd blijven”, aldus dokter Gervais Nougon.

Het hele LTC-verhaal toont aan dat AZ Sint-Jozef Malle een goed draaiend en financieel stevig regionaal algemeen ziekenhuis is dat kan investeren in infrastructuur, apparatuur en opleiding. Een goede samenwerking met de huisartsen en omliggende ziekenhuizen en het nog steeds stijgend aantal artsen bevestigt dit.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio