Los van alle heisa in 1B: volgens deze scenario’s is finaleticket vrijdag binnen voor Beerschot of Westerlo

Westerlo of Beerschot: wie van de twee kan vrijdagavond al juichen? Foto: RR

Los van alle heisa in 1B: volgens deze scenario’s is finaleticket vrijdag binnen voor Beerschot of Westerlo

Print

Op vrijdag 28 februari werken de clubs in de Proximus League hun laatste wedstrijd af. Het zou de logica zelve zijn moesten we dan te weten komen wie zich tot periodekampioen kroont en het tweede finaleticket bemachtigt, maar met de mogelijke inhaalmatch Virton-Beerschot in het verschiet, is dat niet zeker. Al zijn er ook enkele scenario’s waarin de periodekampioen wél bekend is na vrijdagavond.

LEES OOK: Afwikkeling 1B dreigt kluwen te worden: “Alle wedstrijden worden op geplande data gespeeld”

Beerschot of Westerlo. Het is niet honderd procent zeker dat de tweede periodekampioen gekend is na vrijdagavond, maar wel dat het een van deze twee Antwerpse clubs wordt. De Kemphanen en de Kielse Ratten tellen allebei 23 punten. Westerlo trekt vrijdagavond naar Union, Beerschot naar Lokeren. Virton, dat volgt op 17 punten, kan nog op gelijke hoogte komen qua puntentotaal maar is sowieso al uitgeteld wegens een tekort aan gewonnen wedstrijden.

Hoe het er nu naar uit ziet, heeft Beerschot nog een extra wedstrijd tegoed. Virton-Beerschot van speeldag 23 is namelijk nietig verklaard en moet herspeeld worden. Westerlo én Virton zouden naar het BAS stappen tegen die beslissing, maar de inhaalwedstrijd komt er toch onder voorbehoud. In de volgende gevallen is de strijd tussen Westerlo en Beerschot al gestreden vrijdagavond en is het resultaat van die inhaalwedstrijd niet meer van belang.

Westerlo is vrijdag periodekampioen als...

… het wint op Union en Beerschot verliest in Lokeren. Westerlo telt dan 26 punten. Beerschot heeft er slechts 23 en heeft geen baat meer bij een inhaalmatch tegen Virton. Want zelfs al wint paars-wit die wedstrijd, dan nog heeft Westerlo een gewonnen wedstrijd meer. De Kemphanen spelen in dat geval de promotiewedstrijden tegen OHL.

Beerschot is vrijdag periodekampioen als...

...het beter doet dan Westerlo. Westerlo heeft sowieso nog maar één wedstrijd te spelen. Als Westerlo gelijk speelt (en Beerschot wint) of als Westerlo verliest (en Beerschot gelijk speelt), telt Beerschot sowieso meer punten. In dat geval krijgt OH Leuven Beerschot als tegenstander in de promotiefinale.

Meer voetbalnieuws