Federale regering is scherp voor Aalst Carnaval: “Feiten doen afbreuk aan reputatie van België”

De federale regering, bij monde van de eerste minister Sophie Wilmès, is scherp voor de jodenspot op Aalst Carnaval. Dat blijkt uit een persbericht dat zondagnamiddag werd uitgestuurd. “Deze feiten doen afbreuk aan onze waarden en de reputatie van ons land.”

blg

LEES OOK: Wereldwijd kritiek op joodse karikaturen, maar carnavalisten in Aalst doen er nog schep bovenop

“De federale regering is gevoelig voor de reacties op bepaalde praalwagens en carnavalskostuums van de editie 2020 van Aalst Carnaval. Het is niet de eerste keer dat deze praktijken kritiek krijgen omwille voornamelijk van de karikaturen van de Joodse gemeenschap. Hoewel Aalst Carnaval veel méér is dan dat, doen deze feiten toch afbreuk aan onze waarden en de reputatie van ons land”, zo begint het persbericht dat werd uitgestuurd door het kabinet van premier Sophie Wilmès (MR).

Er wordt benadrukt dat België een democratie is “die stoelt op fundamentele vrijheden, waaronder vrijheid van meningsuiting.” Daarom mag er bekritiseerd, geblasfemeerd en gekarikaturiseerd worden, valt er te lezen. De regering erkent ook dat carnaval een cultureel feest is dat al eeuwenlang meegaat in onze samenleving.

LEES OOK: Kritiek uit Israëlische hoek op “het Belgische haatfestival dat bekendstaat als Aalst Carnaval”

Maar die vrijheid evolueert binnen een specifiek wettelijk kader “dat tot doel heeft individuen te beschermen tegen racisme, antisemitisme en andere vormen van discriminatie op basis van criteria zoals geslacht, leeftijd of seksuele geaardheid”, schrijft de regering. Justitie moet daarom nagaan of de gebeurtenissen van zondag in strijd zijn met de wet.

“Het gebruik van referenties en stereotypen die gemeenschappen en bevolkingsgroepen stigmatiseren op basis van hun afkomst, leidt tot verdeeldheid. Het brengt het samenleven in gevaar. Zeker als het gaat om bewuste en herhaalde acties. Ons land gaat er prat op dit soort mistoestanden te blijven bestrijden.”

De federale regering roept op tot dialoog en empathie tussen mensen en vraagt alle belanghebbenden hun verantwoordelijkheid te nemen.

Jan Jambon wil dat er volgend jaar met andere zaken gelachen wordt

Vlaams minister-president reageerde op VTM Nieuws kort op de verwachte heisa rond Aalst Carnaval dit jaar. “Aalst Carnaval is iets speciaals waar met alles en iedereen gelachen wordt. Dat moet ook kunnen. Tegelijkertijd moet er begrip zijn voor wat het joodse volk in het verleden heeft meegemaakt. Als overheid kunnen we niet tussenkomen zolang wat er gebeurt binnen de krijtlijnen van het wettelijke blijft. Maar ik zou toch een oproep willen doen om volgend jaar andere zaken te zoeken om mee te spotten. Er zijn nog zoveel andere dingen waarmee gelachen kan worden. Ik hoop op gezond verstand aan beide kanten in dit debat.”

© BELGAONTHESPOT

© BELGAONTHESPOT

© Belga

© Belga

Nu in het nieuws