Noubissi verlost Beerschot (en zichzelf), Mannekes houden sportief lot in eigen handen

Wie had dit nog verwacht? Marius Noubissi kroonde zich zondagmiddag tot de held van het Kiel. De Kameroener stond al drie maanden droog, maar zette met twee doelpunten in tien minuten tijd een scheve situatie tegen Lommel helemaal recht. Beerschot houdt zo alle troeven met het oog op een promotiefinale in eigen handen.

Kersten Steurbaut

Twee wissels bij Beerschot in vergelijking met de wedstrijd tegen OHL. Voorin kwam Noubissi de geblesseerde Ibara vervangen, op het middenveld kreeg Sanusi opnieuw een basisplaats. Daardoor schoof Dom - net zoals in de tweede helft tegen de Leuvenaars - op naar de rechterflank. Van Halaimia was in de selectie zelfs geen spoor.

De eerste kans van de wedstrijd was voor de bezoekers, maar na het gekraakte schot van Iyede nam Beerschot de wedstrijd in handen. Lommel probeerde er voetballend wel uit te komen, maar de aanvallende impulsen van de Limburgers werden op het middenveld keer op keer in de kiem gesmoord door Pietermaat en Sanusi.

Twee keer op de paal

Beerschot domineerde de eerste helft, maar draaide offensief de gashendel nog niet helemaal open. In het eerste halfuur kwamen de Mannekes er slechts één keer goed uit: Noubissi zette zich goed door op rechts. Via Tissoudali belandde het leer voor de voeten van Sanusi. De Kielse krullenbol gaf Svedkauskas het nakijken. Heel het Olympisch Stadion - inclusief de man die de rookknoppen bij een doelpunt moet bedienen - zag het leer binnen vliegen, maar via binnenkant van de paal botste de bal terug in het veld.

In het slotkwartier van de eerste helf schakelde de thuisploeg een versnelling hoger, maar ook Noubissi kende pech in de afwerking. De Kameroener kapte Bitsindou uit, maar net als Sanusi trof hij het doelkader. Hoeveel pech kan een spits hebben? Ook in Lommel en thuis tegen Union trof hij al de paal. In de slotminuten mikte Dom een voorzet van Grisez van dichtbij over. Tissoudali vond tussendoor wel de weg naar de netten, maar de Nederlandse Marokkaan werd afgevlagd voor buitenspel. Beerschot probeerde na rust de lijn van het derde kwartier door te trekken en was via Pietermaat meteen gevaarlijk. Svedkauskas haalde zijn goed geplaatst schot nog net uit de hoek.

Deksel op de neus

Dan sprongen de bezoekers veel efficiënter om met hun kansen. Bij het eerste Lommelse gevaar sinds de openingsminuten kreeg Beerschot het deksel op de neus. Sanyang bereikte de achterlijn, kapte de glijdende Frans uit en bediende aan de tweede paal de vrijstaande Aabbou, die met een schot hoog in doel Vanhamel geen schijn van een kans gaf. Het werd plots even heel stil in het Olympisch Stadion.

Bij een nederlaag tegen Lommel had Beerschot de kansen op promotie niet meer in eigen handen - winst in Union volgende week vrijdag zou Westerlo 100 procent zekerheid geven op een finaleticket. De reactie van de thuisploeg liet echter niet lang op zich wachten. Tissoudali had al snel de gelijkmaker aan de voeten, maar zo mooi hij Bitsindou uitspeelde zo roekeloos besloot hij over.

Eindelijk Noubissi

In de volgelopen tribunes op het Kiel was de spanning te snijden, maar waar bijna niemand nog in geloofde, gebeurde dan toch. Unusual suspect Noubissi kroonde zich in minder dan tien minuten toch nog tot de held van het Kiel. De Kameroener rondde eerste een een-tweetje met Holzhauser via de paal af. Even later trapte hij het Olympisch Stadion naar een delirium door op twee Lommelse verdedigers af te stormen en met veel koelbloedigheid Svedkauskas opnieuw af te troeven: 2-1.

Beerschot hijst zich opnieuw naast Westerlo aan de leiding in de tweede periode en houdt alle troeven met het oog op de promotiefinale in eigen handen. Vier op zes tegen Lokeren en de match tegen Virton volstaat voor de Mannekes om voor het derde jaar op rij in de finale te staan. Of beslist het BAS er straks toch nog anders over ...

MEER OVER K. Beerschot V.A.

Meer voetbalnieuws